top of page

Ορίστε ένας γρήγορος γρίφος: στη γενιά ποιας φυλής καθαρόαιμης γάτας μπορεί να ανιχνευθεί ένας και μοναδικός κοινός πρόγονος, από τον οποίο προέκυψαν όλες οι σημερινές γάτες της φυλής; Ποια γάτα μοιάζει με αρκουδάκι, και πρόσφατα ένας εκπρόσωπός της τιμήθηκε με ολοσέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό People;
Μα φυσικά, η υπέροχη, αξιαγάπητη Scottish Fold!

 

To 1961,ένας βοσκός, ο William Ross εντόπισε την πρώτη γνωστή Scottish Fold σε μια φάρμα, κοντά στο Coupar Angus, στην περιοχή Tayside της Σκωτίας. Ο Ross ρώτησε τους ιδιοκτήτες αν θα μπορούσε να πάρει ένα από τα γατάκια της, κι έπειτα προχώρησε στην εξέλιξη της φυλής από την πρώτη γατούλα, τη Suzie,μια λευκή γάτα φάρμας. Tα γενεαλογικά δέντρα όλων των σημερινών Scottish Fold καταλήγουν στη Suzie, ένα μοναδικό γεγονός στον κόσμο των καθαρόαιμων γατών. Αυτό που έκανε τη γάτα εκείνη μοναδική ήταν ότι τα αυτιά της δίπλωναν προς τα μπροστά. Αυτό το χαρακτηριστικό την έκανε να μοιάζει με ξωτικό, με κουκουβάγια, ή με αρκουδάκι, και της έδωσε μια θέση στις καρδιές γατόφιλων και κριτών. Η Scottish Fold αναγνωρίστηκε από τον CFA το 1978.
Οι Scottish Fold υπάρχουν σε δύο «παραλλαγές»: με «διπλωμένα» αυτιά, και ίσια. Τα διπλωμένα αυτιά είναι αποτέλεσμα ενός ατελούς επικρατούς γονιδίου και της τυχαίας μετάλλαξής του.


Τα γατάκια Scottish Fold γεννιούνται με ίσια αυτιά. Στην ηλικία των τριών-τεσσάρων εβδομάδων, τα αυτιά τους διπλώνουν…ή όχι. Συνήθως στην ηλικία των έντεκα-δώδεκα εβδομάδων ο εκτροφέας μπορεί να αποφασίσει αν πρόκειται για ένα γατάκι συντροφιάς, εκτροφής, ή έκθεσης. Προς το παρόν, μόνο γατούλες με διπλωμένα αυτιά επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκθέσεις, παρόλα αυτά οι Scottish Fold με ίσια αυτιά είναι απαραίτητες και πολύτιμες σε ένα πρόγραμμα εκτροφής. Σήμερα η διασταύρωση με Αμερικάνικες Κοντότριχες και Βρετανικές Κοντότριχες παραμένει θεμελιώδες κομμάτι της εκτροφής των Scottish Fold.


Εξαιτίας της σπανιότητας της φυλής, και λόγω του ότι δεν γεννιούνται όλα τα γατάκια με διπλωμένα αυτιά, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν διαθέσιμα γατάκια για όλους τους ενδιαφερομένους. Σίγουρα η εκτροφή της συγκεκριμένης φυλής δεν ενδείκνυται για ανυπόμονους, ούτε για όσους τα βραβεία σε εκθέσεις είναι σημαντικά. Καθώς ένας από τους δύο γονείς σε κάθε ζευγάρωμα πρέπει να έχει ίσια αυτιά, για να αποφευχθούν προβλήματα δυσπλασίας των μικρών, υπάρχουν περίπου 50% πιθανότητες να γεννηθεί κάποιο γατάκι με διπλωμένα αυτιά, σε βάθος χρόνου, κι όχι απαραίτητα σε κάθε γέννα.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Scottish Fold απέκτησε δικό της τύπο, παρόλο που επιτρέπονται διασταυρώσεις με την Αμερικάνικη Κοντότριχη και τη Βρετανική Κοντότριχη.

 

Η Scottish Fold δεν μοιάζει απαραίτητα με την τετραγωνισμένη Αμερικάνικη Κοντότριχη, ούτε έχει το δυνατό, σκληροτράχηλο σώμα της που φανερώνει μια «γάτα εργασίας». Επίσης δε μοιάζει με την κατατομή της Βρετανικής Κοντότριχης, με το συμπαγές της σώμα, τα κοντά πόδια και το πλατύ μέτωπο. Αντιθέτως, η Scottish Fold είναι μια γάτα μεσαίου μεγέθους, με ένα στρογγυλό, καλοσχηματισμένο και αρμονικό σώμα, που καλύπτεται από πυκνό, ανθεκτικό τρίχωμα,κοντό ή μακρύ.Τα μάτια της είναι μεγάλα, στρογγυλά, και γεμάτα γλύκα, οι βάσεις των μουστακιών στρογγυλεμένες, και η μουσούδα της κοντή, σχηματίζοντας μια μαλακή γωνία στο προφίλ.Υπάρχουν σε όλα τα πιθανά χρώματα, εκτός από αυτά που φανερώνουν διασταύρωση με άλλες φυλές, όπως το σοκολά, το λιλά, τους point χρωματισμούς, ή το συνδυασμό των παραπάνω με λευκό.Οι Scottish Fold είναι σκληραγωγημένες γάτες, όπως και οι πρόγονοί τους. Ο χαρακτήρας τους ταιριάζει με τη γλυκιά τους έκφραση. Έχουν λεπτή φωνή και δεν είναι πολύ ομιλητικές. Αγαπούν την ανθρώπινη συντροφιά και το δείχνουν με τον δικό τους, διακριτικό τρόπο.

Σκωτσέζικη (Scottish fold)

bottom of page