top of page

Μία από τις πιο κοινωνικές και τρυφερές φυλές, η σπάνια και όμορφη γάτα Αγκύρας έχει μια συναρπαστική ιστορία και θεωρείται εθνικός θησαυρός στη χώρα από όπου προέρχεται. Οι Αγκύρας δεν είναι μόνο πανέξυπνες, αλλά και ευπροσάρμοστες, αξιαγάπητες και παιχνιδιάρες, στοιχεία που τις κάνουν ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, και συντρόφους γεμάτους ζωντάνια για ηλικιωμένους. Αποδέχονται πολύ εύκολα σκύλους και άλλα ζώα, αλλά ο δυναμικός τους χαρακτήρας τις κάνει συνήθως αρχηγούς της αγέλης.Κατά πάσα πιθανότητα, η φυλή προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της Τουρκίας, όπου ανέπτυξε το ασυνήθιστα μαλακό, ημιμακρύτριχο τρίχωμά της για να προστατευτεί από τον άγριο χειμώνα. Τα χνάρια αυτής της αγνής από προσμείξεις φυλής ανιχνεύονται σε γραπτά του 16ου αιώνα στη Γαλλία. Παρόλα αυτά, στις αρχές του 1900 χρησιμοποιήθηκε ανεξέλεγκτα στην εκτροφή της Περσικής φυλής και κυριολεκτικά εξαφανίστηκε σαν ξεχωριστή φυλή. Για αρκετά χρόνια όλες οι μακρύτριχες γάτες αναφερόταν ως «Αγκύρας».


Ευτυχώς για τους λάτρεις των αιλουροειδών, στην Τουρκία δημιουργήθηκαν προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής για να διατηρηθεί αυτός ο ζωντανός θησαυρός. Εκεί, το 1950, στο ζωολογικό κήπο της Άγκυρας, η γάτα Αγκύρας αναγνωρίστηκε από αμερικανούς υπαλλήλους και επέστρεψε στις προτιμήσεις των γατόφιλων. Όλες οι σημερινές γάτες Αγκύρας θα πρέπει να μπορούν να ανιχνεύσουν τις ρίζες τους στις πρώτες γάτες της Τουρκίας.


Το απαλό, μεταξένιο τρίχωμα της γάτας Αγκύρας σπάνια κάνει κόμπους και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, καθώς δεν διαθέτει υπόστρωμα. Οι περισσότεροι εκτροφείς συνιστούν βούρτσισμα μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με μια πυκνή χτένα ή βούρτσα, για να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες και για να διατηρείται το τρίχωμα σε καλή κατάσταση και όψη. Όπως όλες οι μακρύτριχες φυλές, χάνουν ένα μέρος του τριχώματός τους κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, οπότε και χρειάζονται πιο τακτικό βούρτσισμα για να αποφευχθεί ο σχηματισμός τριχόμπαλων.


Παρόλο που οι λευκές Αγκύρας παραμένουν πρώτες στην προτίμηση των γατόφιλων, οι εκτροφείς έχουν στραφεί πλέον και σε άλλους χρωματισμούς. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν την ομορφιά αυτών των λυγερών, εκλεπτυσμένων πλασμάτων και σε άλλα χρώματα. Σε μια σύγχρονη έκθεση μορφολογίας μπορεί να δείτε αυτή τη φυλή και σε άλλα συμπαγή χρώματα, όπως μαύρο, μπλε, κόκκινο και κρεμ, σε ταρταρούγες, μπλε-κρεμ, σε ραβδωτά σχέδια πολλών χρωματισμών, και σε δίχρωμες με λευκό. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί εκτροφείς άρχισαν να δουλεύουν με καπνιστούς και σκιασμένους χρωματισμούς επίσης. Τα μόνα χρώματα που δεν επιτρέπονται προς το παρόν είναι το λιλά, το σοκολά και οι χρωματισμοί point.Τα μάτια είναι μεγάλα, αμυγδαλωτά, και χρώματος ανεξαρτήτου από το χρώμα της γούνας. Μπορεί να είναι γαλάζια, πράσινα, χρυσά, χάλκινα, ακόμα και παράταιρα.Το σώμα είναι λεπτό, μεσαίου μεγέθους, με τη χάρη και τη λεπτότητα του σκελετού να υπερισχύουν του μεγέθους. Λυγερό και στενόμακρο, με τους ώμους στο ίδιο μέγεθος με τους μηρούς, συμπληρώνει την εικόνα μιας ντελικάτης αλλά δυνατής γάτας.

 

Εκλεπτυσμένα, λεπτοκαμωμένα πλάσματα, οι Αγκύρας έχουν χάρη, είναι ενεργητικές και συνήθως προϋπαντούν όλους τους επισκέπτες του σπιτιού. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια Αγκύρας να θεωρεί τον εαυτό της οικοδεσπότη σε συνεστιάσεις, επιβλέποντας και «συνομιλώντας» με κάθε καλεσμένο. Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μοιάζουν με σκύλο!

Αιθέρια, με ισχυρή προσωπικότητα και αρχοντική κορμοστασιά, η γάτα Αγκύρας είναι ένας ζωντανός θησαυρός που οποιοσδήποτε θα ήθελε να έχει στο σπιτικό του.

Αγκύρας

bottom of page