top of page

H Ιερή Γάτα Βιρμανίας εικάζεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Burma, όπου θεωρούνταν ιερή, και συντρόφευε τους μοναχούς Kittah. Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την απόκτηση των χαρακτηριστικών σημαδιών που φέρουν οι Ιερές Γάτες Βιρμανίας σήμερα:

Σε έναν ναό στις πλαγιές του όρους Lugh,ζούσε ο μοναχός Lama Kittah Mun-Ha,για τον οποίο λέγεται ότι ο ίδιος ο Θεός Song Hio έπλεξε το χρυσαφένιο του μούσι. Ούτε για μια στιγμή σε όλη του τη ζωή δεν είχε αποσπαστεί από την προσευχή και τη λατρεία της Tsun Kyan-Kse,της θεάς με τα ζαφειρένια μάτια που φροντίζει την ανάληψη των ψυχών και επιτρέπει στους μοναχούς Kittah να μετενσαρκωθούν για μία φορά στο σώμα ενός αγαπημένου ιερού ζώου,και να ζήσουν μαζί του. Κοντά του διαλογιζόταν ο Sinh, ο αγαπημένος του σύντροφος, μια ολόλευκη γάτα της οποίας τα μάτια ήταν χρυσαφένια από την αντανάκλαση του χρυσού σώματος της θεάς με τα παραδεισένια μάτια. Τα αυτιά,η μύτη,η ουρά και οι άκρες των ποδιών του Sinh ήταν σκούρα σαν το χώμα,σημάδι της έλλειψης αγνότητας οποιουδήποτε αγγίζει τη γη.

Ένα βράδυ,ληστές εισέβαλλαν στο ναό και ο Mun-Ha τραυματίστηκε θανάσιμα. Τη στιγμή που η ψυχή του άφηνε το σώμα του,ο Sinh ακούμπησε τις πατούσες του στο σώμα του αφέντη του,και κοίταξε τη θεά. Τότε,έγινε ένα θαύμα!Η λευκή γούνα του Sinh πήρε μια χρυσαφένια λάμψη,αντικατοπτρίζοντας το χρυσό άγαλμα της θεάς,και τα μάτια του πήραν το ζαφειρένιο χρώμα των δικών της. Το πρόσωπο,τα αυτιά και τα πόδια του παρέμειναν στο χρώμα του χώματος,αλλά οι τέσσερις πατούσες του,που άγγιζαν τα λευκά μαλλιά του γερασμένου μοναχού,έγιναν κατάλευκες,σημάδι της αγνότητας. Οι υπόλοιποι μοναχοί παρατηρούσαν έκθαμβοι αυτή τη μεταμόρφωση και πήραν το κουράγιο να πολεμήσουν και να απωθήσουν τους ληστές.Επτά μέρες αργότερα,ο Sinh πέθανε,μεταφέροντας την ψυχή του Mun-Ha στον παράδεισο. Κι όταν μια εβδομάδα αργότερα,όλοι οι ιερείς μαζεύτηκαν μπροστά από το άγαλμα της θεάς για να αποφασίσουν ποιος θα τον διαδεχθεί,οι γάτες του ναού συγκεντρώθηκαν γύρω τους. Όλες ήταν ντυμένες με το χρυσαφένιο τους τρίχωμα και τα λευκά τους γάντια,ενώ τα μάτια τους είχαν αλλάξει από κίτρινα σε βαθύ γαλάζιο. Περικύκλωσαν τον πιο νεαρό Kittah κι έτσι αποφασίστηκε ότι η θεά τον επέλεξε.Ο μύθος λέει ότι κάθε Ιερή Γάτα Βιρμανίας μεταφέρει την ψυχή ενός μοναχού στο τελευταίο της ταξίδι στον Παράδεισο.Η σύγχρονη ιστορία των γατών αυτών καλύπτεται από το ίδιο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει και τη δημιουργία τους.

 

Όπως κι αν πιστεύετε πως ήρθαν στη ζωή αυτές οι υπέροχες γάτες,η πιο γενικά αποδεκτή ιστορία είναι ότι ένα ζευγάρι Ιερών Γατών Βιρμανίας στάλθηκε στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η αρσενική,ο Madalpour,πέθανε.Η θηλυκή όμως Sita,ήταν έγκυος.Επιβίωσε του ταξιδιού και γέννησε τα γατάκια της στη Γαλλία. Ένα από αυτά,η μικρή Poupee, διασταυρώθηκε με μια γάτα άλλης φυλής, πιθανότατα Σιάμ,ώστε να μην εκλείψει η φυλή.Γνωρίζουμε με σιγουριά ότι οι Ιερές Γάτες Βιρμανίας αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή στη Γαλλία το 1925. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,απέμεινε μόνο ένα ζευγάρι εκτροφής,οπότε οι διασταυρώσεις με άλλες φυλές ήταν αναπόφευκτες ώστε να διασωθεί η φυλή.Κάποιες από αυτές τις διασταυρώσεις ήταν με γάτες Σιαμ και Περσικές. Αφού κατέκτησαν την Ευρώπη και ταξίδεψαν στην Αγγλία,όπου αναγνωρίστηκαν επίσημα το 1966,αναγνωρίστηκαν και από τον CFA στην Αμερική το 1967.

 

Η ιδανική Ιερή Γάτα Βιρμανίας είναι μια μεγαλόσωμη,δεμένη γάτα.Τα πόδια είναι στιβαρά,οι πατούσες στρογγυλές και η ουρά μεσαίου μήκους.Το τρίχωμά της είναι μακρύ και μεταξένιο,αλλά όχι τόσο πυκνό όσο της Περσικής,ενώ η υφή του είναι τέτοια ώστε να μην κάνει εύκολα κόμπους. Παρόλα αυτά,όπως όλες οι μακρύτριχες φυλές,απαιτεί κάποια στοιχειώδη περιποίηση.Το χρώμα της γούνας είναι ανοιχτής απόχρωσης,κατά προτίμηση με μια χρυσαφένια λάμψη,σαν να έχει πασπαλιστεί με χρυσόσκονη. Τα άκρα είναι πιο σκούρα,παρόμοια με της γάτας του Σιαμ ή των Περσικών colourpoint,και μπορεί να είναι μπλε,seal,σοκολά, λιλά και tortie,σε συμπαγή ή ραβδωτό χρωματισμό. Τα οβάλ τους μάτια είναι χρώματος βαθύ μπλε,τοποθετημένα σε ένα πρόσωπο με δυνατό πηγούνι και ρωμαϊκό προφίλ, με χαμηλά ρουθούνια. Τα χαρακτηριστικά τους λευκά γάντια είναι συμμετρικά.Τα γάντια στο μπροστινό μέρος των ποδιών σχηματίζουν μια ίσια γραμμή,ενώ στο πίσω μέρος σχηματίζουν μια γωνία που ονομάζεται «lace». Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτραφεί μια γάτα με τέσσερα τέλεια λευκά γάντια.Τα γατάκια,όπως σε όλες τις colourpoint φυλές, γεννιούνται ολόλευκα. Μερικές μέρες μετά τη γέννησή τους,το χρώμα τους αρχίζει να φαίνεται στη μύτη,νωρίτερα αν είναι seal point,αργότερα αν είναι κάποιου ανοιχτόχρωμου χρωματισμού.

Πολύ ενδιαφέροντας είναι ο τρόπος που γίνεται η ονοματοδοσία των Ιερών Γατών Βιρμανίας,καθώς ακολουθείται ακόμα η γαλλική παράδοση,που θέλει όλα τα γατάκια που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά να έχουν ονόματα που ξεκινούν από το ίδιο γράμμα.Για παράδειγμα το 1998 ήταν η χρονιά V,το 1999 η χρονιά W ενώ το 2000 η χρονιά X.Δεν παραλείπεται κανένα γράμμα του λατινικού αλφάβητου,και κάθε 26 χρόνια η ονοματοδοσία ξεκινά ξανά από το A.

Ο χαρακτήρας των Ιερών Γατών Βιρμανίας είναι θαυμάσιος. Ευγενικές, ενεργητικές, παιχνιδιάρες, αλλά ήσυχες και διακριτικές όταν ασχολείστε με κάτι άλλο.Οι γάτες αυτές προτιμούν να κάθονται δίπλα στον άνθρωπό τους,ή στην αγκαλιά του.Γενικά είναι γάτες με διακριτική ομιλία και θα σας δείξουν με τον τρόπο τους πότε χρειάζονται την προσοχή σας. Μετά από ένα χάδι στο κεφάλι ή μια μεγάλη αγκαλιά είναι έτοιμες να αποχωρήσουν,μέχρι την επόμενη φορά που θα αποζητήσουν τη συντροφιά σας:αυτό μπορεί να είναι σε δύο λεπτά,σε μερικές ώρες,ακόμα και σε μερικές μέρες,πάντα όμως θα σας δώσουν να καταλάβετε ότι δεν τις αφιερώνετε την προσοχή που θα ήθελαν.Συνήθως δεν είναι λαίμαργες,και είναι υγιείς γάτες που φτάνουν ακόμα και τα 20 χρόνια ηλικίας. Στις περισσότερες δεν αρέσει να είναι το μοναδικό ζώο στο σπίτι,καθώς είναι πολύ κοινωνικές από τη φύση τους, και αν οι ανθρώπινοι σύντροφοί τους λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας,αισθάνονται μοναξιά. Δεν τους ενδιαφέρει αν η συντροφιά τους είναι μια ακόμη Ιερή Γάτα Βιρμανίας,μια γάτα άλλης φυλής,μια ημίαιμη γάτα ή ένας σκύλος,αρκεί να έχουν παρέα.

Ιερή Γάτα Βιρμανίας

bottom of page