top of page

Έχουμε πολύ λίγα επίσημα στοιχεία για τη δημιουργία της Μπλε Ρωσικής,παρόλα αυτά οι ιστορίες και οι μύθοι οργιάζουν. Πολλοί πιστεύουν ότι η Μπλε Ρωσική είναι μια φυσική φυλή που προέρχεται από τα νησιά του Αρχαγγέλου, στη βόρεια Ρωσία. Τα πρώτα χρόνια εμφάνισής της μάλιστα αποκαλούνταν «Γάτα του Αρχαγγέλου» και εικάζονταν ότι έφτασε στην Αγγλία και τη Βόρεια Ευρώπη το 1860 μέσω εμπορικών καραβιών. Ο μύθος αναφέρει ότι μπλε γάτες ζούσαν σε άγρια κατάσταση στην εξοχή, κι ότι τις θεωρούσαν εκλεκτό θήραμα λόγω της μαλακής,ασημένιας γούνας τους. Αυτή θα ήταν μια λογική εξήγηση για την εξυπνάδα, τις οξυμένες αισθήσεις τους και τη μόνιμη σχεδόν κατάσταση επιφυλακής τους,στοιχεία που θα τους ήταν απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Η Μπλε ρωσική λέγεται ότι υπήρξε αγαπημένο κατοικίδιο πολλών βασιλέων και κατοικούσαν για χρόνια σε πολυτελή παλάτια στη Ρωσία και την Αγγλία. Οι φήμες υποστηρίζουν ότι η ίδια η Βασίλισσα Βικτωρία απολάμβανε τη συντροφιά μιας Μπλε Ρωσικής,η οποία ήταν το αγαπημένο της κατοικίδιο.Παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά το 1875 στο Crystal Palace του Λονδίνου,με την ονομασία «Γάτα του Αρχαγγέλου»,και διαγωνίστηκαν σε μια κοινή κατηγορία για όλες τις μπλε γάτες. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αποκτήσουν δική τους κατηγορία,κάτι που έγινε μόλις το 1912. Από την εμφάνισή της μέχρι και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,Άγγλοι και Σκανδιναβοί εκτροφείς εργάστηκαν σκληρά για να σταθεροποιήσουν τα χαρακτηριστικά της και να δημιουργήσουν τις γραμμές εκτροφής στις οποίες βασίζονται όλες οι σύγχρονες γάτες της φυλής. Από το 1960 η δημοτικότητα της Μπλε Ρωσικής άρχισε να αυξάνει και πλέον έχει γίνει αγαπημένη γάτα έκθεσης και συντροφιάς.

 

Η Μπλε Ρωσική είναι μια τρυφερή,ευγενική κι εύκολα αναγνωρίσιμη γάτα. Ένα από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά της είναι το κοντό, πυκνό τρίχωμα, συμπαγούς φωτεινού μπλε χρώματος, με την άκρη κάθε μίας τρίχας της βουτηγμένη στο ασήμι. Αυτή η ασημένια σκίαση τους δίνει μια λάμψη σαν να φορούν ασημένιο μανδύα,χαρακτηριστικό που φαίνεται καλύτερα στο φυσικό φωτισμό.Η Μπλε Ρωσική υπάρχει μόνο σε έναν χρωματισμό:συμπαγές μπλε,ενώ είναι επιθυμητές οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις του,όχι όμως τόσο ανοιχτές ώστε να χάνεται η ασημένια επικάλυψη. Στα γατάκια μερικές φορές υπάρχουν ρίγες, οι οποίες χάνονται μεγαλώνοντας.Επίσης είναι αποδεκτό μόνο το κοντό μήκος τριχώματος. Το πέλος είναι τόσο πυκνό που στέκεται σχεδόν κάθετα πάνω στο δέρμα,κι αν κάνει κάποιος σχέδια πάνω του με το δάχτυλό του,μένουν εκεί μέχρι να βουρτσιστεί η γάτα. Σε υπέροχη αντίθεση με τη μπλε γούνα της,η Μπλε Ρωσική έχει μεγάλα,οβάλ μάτια,που είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους και είναι ζωηρού πράσινου χρώματος. Η απόχρωσή τους διαφέρει από γάτα σε γάτα,αλλά δεν υπάρχει πιο υπέροχο θέαμα από μια ανοιχτόχρωμη ασημένια γάτα με σμαραγδένια μάτια.Στη Μπλε Ρωσική η υφή του τριχώματος,το χρώμα του πέλους και των ματιών είναι στην καλύτερη κατάσταση στην ηλικία των δύο με τριών ετών. Το κεφάλι μερικές φορές παρομοιάζεται με αυτό της κόμπρας,καθώς είναι πλατύ,με επίπεδο προφίλ και μεσαία κλίση στη μουσούδα. Τα μεγάλα,μυτερά αυτιά είναι φαρδιά στη βάση και είναι τοποθετημένα προς τα πλαϊνά του κεφαλιού.Ο λαιμός είναι μακρύς και κομψός, αλλά φαίνεται πιο κοντός εξαιτίας του πυκνού τριχώματος και της ψηλής θέσης των ώμων. Το σώμα της είναι γεμάτο χάρη,με μακρύ,λυγερό κορμό, ψηλά και μυώδη πόδια, και μικρές,στρογγυλές πατούσες.

 

Η εμφάνισή της σε συνδυασμό με τον τρόπο που κινείται στο χώρο της δίνουν ένα βασιλικό αέρα. Στο πρόσωπό τους υπάρχει ένα αδιόρατο χαμόγελο,που μόνο αυτές γνωρίζουν το λόγο ύπαρξής του. Αλλά πέρα από την ξεχωριστή τους εμφάνιση,η πραγματική απόλαυση της συγκατοίκησης με μια Μπλε Ρωσική είναι η μοναδική της προσωπικότητα,που τη διακρίνει από όλες τις υπόλοιπες γάτες και την κάνει έναν ενδιαφέροντα και τρυφερό σύντροφο.Η Μπλε Ρωσικές είναι ήσυχες γάτες,που αγαπούν την καθαριότητα,το παιχνίδι και τους συντρόφους τους. Ντροπαλές από τη φύση τους, οι Ρωσικές αφοσιώνονται και χαρίζουν όλη τους την τρυφερότητα στους αγαπημένους τους. Είναι πανέξυπνες και πολλές μαθαίνουν να ανοίγουν πόρτες,παράθυρα και ντουλάπια. Είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους,και θα κάνουν συχνά τον κλόουν για να ησυχάσουν ένα μωρό που κλαίει,ή θα βάλουν τις πατούσες τους στο πρόσωπό σας για να διώξουν τις στενοχώριες σας. Συμβιώνουν καλά με παιδιά και άλλα κατοικίδια.Η Μπλε Ρωσική είναι μια καλή επιλογή για όσους είναι πολυάσχολοι, αφού από τη φύση τους δεν είναι απαιτητικές.Θα παίξουν μόνες τους όσο λείπετε,και θα σας περιμένουν με χαρά να συμμετέχετε στο παιχνίδι τους όταν γυρίσετε από τη δουλειά.Η Μπλε Ρωσική συνεχίζει να γοητεύει το γατόφιλο κοινό με την κομψότητα και την ομορφιά της. Στην πραγματικότητα, αν η καρδιά σας πιαστεί στα δίχτυα των καταπράσινων ματιών ή της ασημένιας γούνας της,δεν πρόκειται να ξεφύγει ποτέ.

Μπλε Ρωσική

bottom of page