top of page

H Thai είναι μια φυλή αφιερωμένη στη διατήρηση της γηγενούς point γάτας της Ταϊλάνδης, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική της μορφή. Thai είναι το επίσημο όνομα της φυλής στην TICA, και σε πολλούς ομίλους της Ευρώπης, αλλά η φυλή είναι γνωστή στην Ταϊλάνδη ως Wichienmaat ή ως «Παλαιού Τύπου Σιάμ». Οι Thai είναι κοντρότριχες και έχουν το χρωματισμό colourpoint,που περιλαμβάνει βαθυγάλανα μάτια, μπεζ σώμα,και σκουρόχρωμα άκρα,αλλά τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι ποτέ εξαιρετικά τονισμένα. Πρόκειται για την φυσική point γάτα που συναντά κανείς σήμερα στην Ταϊλάνδη και μοιάζει με τις γάτες Σιάμ που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Για τουλάχιστον 700 χρόνια,ο λαός της Ταϊλάνδης λάτρευε μια point φυλή που αποκαλούσε Wichienmaat. Από τα διάσημα ταϊλανδέζικα ποιήματα Tamra Maew γνωρίζουμε ότι οι Ταϊλανδοί εξέτρεφαν γάτες Wichienmaat στο βασίλειο Ayudhia,συνέχισαν να τις εκτρέφουν εκεί όταν μετονομάστηκε σε βασίλειο του Σιάμ, και τις εκτρέφουν ακόμη και σήμερα στην Ταϊλάνδη. Το 19ο αιώνα κάποιοι Βρετανοί ανακάλυψαν την Wichienmaat, μια παράξενη γάτα με γαλανά μάτια,υπόλευκο σώμα και σκούρα άκρα. Δεν την είχαν συναντήσει πουθενά αλλού στον κόσμο και αποφάσισαν να την εισάγουν στη χώρα τους,ονομάζοντάς τη «Γάτα του Σιάμ». Ο στόχος των εκτροφέων στη Δύση ήταν να βελτιώσουν τη φυσική αυτή φυλή,κάνοντας τα χαρακτηριστικά της πιο σταθερά και συμπαγή,και συνάμα να την κάνουν πιο εντυπωσιακή.Σύντομα κατάφεραν να αναπαράγουν γάτες με πιο έντονο και βαθύ χρώμα ματιών από εκείνες που υπήρχαν στην Ταϊλάνδη.Επίσης έκαναν πολύ πιο έντονες τις γραμμές του κεφαλιού και του σώματος. Μέχρι τα τέλη του 1950,κάποιες γάτες του Σιάμ που εμφανιζόταν σε εκθέσεις μορφολογίας είχαν αισθητά μακρύτερο κεφάλι,πιο εκλεπτυσμένη σωματοδομή και πιο λεπτά σώματα από αυτές που εμφανιζόταν στις αρχές του αιώνα.Σε πολλούς άρεσαν αυτές οι «βελτιώσεις»,αλλά κάποιοι προτιμούσαν την παλιότερη,πιο «μετριοπαθή» εκδοχή της φυλής.

Οι Thai άρχισαν να διαφοροποιούνται και τυπικά από τις γάτες του Σιάμ το 1950,όταν εκτροφείς από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να συνεχίσουν να εκτρέφουν τον παλιότερο τύπο της φυλής,που επικρατούσε στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι το 1980 οι παλαιού τύπου Σιάμ είχαν ήδη χάσει την ανταγωνιστικότητά τους στις εκθέσεις μορφολογίας,καθώς οι περισσότεροι εκτροφείς επέλεγαν ακολουθήσουν το ρεύμα και να προωθούν γάτες με πολύ τονισμένα χαρακτηριστικά. Το 1980 οι πρώτες λέσχες για την προστασία και την προώθηση των παλαιού τύπου Σιάμ άρχισαν να εμφανίζονται στον Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.Το 1990 ο Παγκόσμιος Όμιλος Γάτας αναγνώρισε επίσημα τη φυλή και τη μετονόμασε σε Thai ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση με τη γάτα του Σιάμ. Το 2001 οι εκτροφείς άρχισαν να εισάγουν γηγενείς point γάτες από την Ταϊλάνδη ώστε να διευρύνουν τη γενετική βάση της φυλής και να διατηρήσουν τα γονίδια της αρχικής γάτας της νοτιοανατολικής Ασίας. Το 2007 η TICA ξεκίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης της φυλής και το 2009 την προήγαγε στο επίπεδο Advanced New Breed ώστε να μπορούν εκτροφείς της Βόρειας Αμερικής να δουλέψουν μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους,πάνω σε ένα κοινό πρότυπο φυλής.Παρόλα αυτά,δεν αναγνωρίζουν ακόμα όλοι οι όμιλοι τη φυλή.

Αυτό που κάνει τις Thai να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες κοντότριχες point φυλές είναι οι λεπτομέρειες του σχήματος του κεφαλιού και το σχήμα του σώματος. Πρόκειται για μια κοντότριχη,point γάτα ανατολίτικου τύπου. Είναι μεσαίου μεγέθους,στιβαρή και λυγερή,αλλά όχι σε ακραίο σημείο. Η σωματοδομή είναι μεσαίου τύπου,η ουρά,τα πόδια και το κεφάλι μεσαίου μεγέθους και δεμένα. Καθώς προέρχεται από την εξωτική Ταϊλάνδη,η φυλή έχει κοντό τρίχωμα,αρκετά χαλαρό ώστε να δίνει την αίσθηση της απαλότητας του μεταξιού,όχι τραχύ σαν γρασίδι,αλλά ούτε και λούτρινο.

Το σήμα κατατεθέν της φυλής Thai όμως,είναι το μοναδικό της σχήμα κεφαλιού. Το μέτωπο είναι μακρύ και επίπεδο. Το κεφάλι είναι αρκετά φαρδύ και στρογγυλεύει στο πλάι. Από αυτό το κεφάλι με τα στρογγυλά μάγουλα προβάλλει μια αρκετά καμπύλη μουσούδα. Στα ζυγωματικά υπάρχει μια ανεπαίσθητη κλίση προς τα μέσα,από όπου ξεκινά η μουσούδα,η οποία καταλήγει έπειτα στη μύτη.Βλέποντάς την από μπροστά,η μουσούδα μοιάζει να έχει το σχήμα ενός φτυαριού,όχι μυτερή,αλλά ούτε στρογγυλή.Τα αυτιά είναι φαρδιά στη βάση και τοποθετημένα αρκετά ψηλά στο κεφάλι. Οι Thai μπορεί να έχουν οποιουδήποτε χρώματος άκρα,συμπαγή,με ραβδώσεις,τρίχρωμα,ακόμα και τρίχρωμα με ραβδώσεις.Τα λευκά σημάδια στη μάσκα ή στα άκρα δε γίνονται αποδεκτά.

Οι Thai έχουν προσωπικότητα που τις έκανε παγκοσμίως γνωστές από τη στιγμή που εμφανίστηκαν. Είναι πολύ έξυπνες,εύκολα εκπαιδεύσιμες,ενεργητικές,περίεργες, λατρεύουν τους ανθρώπους,κι έχουν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Θα θέλουν να εξερευνήσουν οτιδήποτε σας ανήκει,θα πηδήξουν στην κορυφή του ρολογιού τοίχου και θα κάνουν ισορροπία εκεί απλά και μόνο για να δουν αν μπορούν. Θα σας ακολουθούν κατά πόδας και θα προσπαθήσουν να σας «βοηθήσουν» με οτιδήποτε καταπιαστείτε. Επίσης είναι καταπληκτικοί συνομιλητές. Δεν μιλούν απαραίτητα δυνατά,αλλά μιλούν πολύ. Θα σας περιμένουν στην πόρτα μετά τη δουλειά για να σας χαιρετήσουν και να σας πουν τα νέα της ημέρας.Επίσης επικοινωνούν με χτυπήματα της πατούσας ή πηδώντας στον ώμο σας και βάζοντας το πρόσωπό τους στο δικό σας. Χρειάζονται ανταπόκριση και την καθημερινή σας προσοχή. Αν τη στερηθούν,θα υποφέρουν,και μπορεί να παραφερθούν. Όσον αφορά τη φροντίδα τους, είναι πανεύκολη,καθώς δε χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα και πλένονται πολύ καλά μόνες τους. Αλλά όσον αφορά την ψυχολογική τους φροντίδα,απαιτούν πολύ και καθημερινή.

Αν ψάχνετε έναν πιστό σύντροφο,αυτή είναι η κατάλληλη φυλή για εσάς.Θα σας γνωρίσουν,θα τους γνωρίσετε,και θα είναι μια φιλία που θα γίνεται ολοένα και καλύτερη όσο περνούν τα χρόνια,σαν το καλό κρασί.

Thai

bottom of page