top of page

Όσον αφορά τη δημιουργία της, η Havana Brown είναι μια υβριδική φυλή, φτιαγμένη από τον άνθρωπο. Αυτή η όμορφη φυλή με το συμπαγές σοκολατένιο χρώμα είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ προσεκτικά σχεδιασμένου προγράμματος εκτροφής, ώστε να σταθεροποιηθεί μία πολύ συγκεκριμένη γενετική δομή. Πηγές αναφέρουν ότι γάτες με ανατολίτικη κατατομή και σοκολατί χρώμα υπήρχαν στην Αγγλία και την Ευρώπη από τα τέλη του 1800. Στις αρχές του 1950 μια ομάδα Άγγλων εκτροφέων άρχισε να κάνει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας καφέ γάτας με συμπαγές χρώμα, παρά τις προσπάθειες του βρετανικού ομίλου να αποθαρρύνει την εκτροφή οποιασδήποτε γάτας με τον τύπο της Σιαμέζας, χωρίς μπλε μάτια. Οι γάτες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκτροφής ήταν μαύρες οικόσιτες και seal ή chocolate point Σιαμέζες, ενώ περιστασιακά χρησιμοποιήθηκαν και μερικές Μπλε Ρωσικές.

 

Το όνομα Havana Brown χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη γενετική προέλευση των καφέ γατών.Η πρώτη Havana Brown εισήχθη στη Βόρεια Αμερική στα μέσα του 1950. Η διαδικασία αναγνώρισης της φυλής από τον CFA ξεκίνησε το 1959 και ολοκληρώθηκε το 1964, ενώ οι διασταυρώσεις με Σιαμέζες και Μπλε Ρωσικές σταμάτησαν να επιτρέπονται από το 1974.

 

Τι κάνει μια Havana Brown μοναδική; Το πρώτο πράγμα που οι θαυμαστές τους αγαπούν είναι το γυαλιστερό, καφέ τους χρώμα στους τόνους του μαονιού. Το πλούσιο, ζεστό σοκολατένιο χρώμα που χρωματίζεται με σκιές βαθύ κόκκινου χαρακτηρίζει αυτή τη φυλή. Το τρίχωμά τους είναι λείο, λαμπερό και μοιάζει με λούτρινο στην αφή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι το ιδιαίτερο σχήμα κεφαλιού τους. Η μουσούδα τους είναι φαρδιά και προτεταμένη, και σχηματίζει καμπύλη κάτω από τα μάτια. Οι βάσεις των μουστακιών είναι τονισμένες, και σε συνδυασμό με το δυνατό, τετράγωνο σαγόνι τους, σχηματίζουν μια στρογγυλή μουσούδα. Τα γοητευτικά, πράσινα, αμυγδαλωτά μάτια σε συνδυασμό με τα μεγάλα, γερμένα μπροστά αυτιά τους τις χαρίζουν μια γλυκιά κι έξυπνη έκφραση.Οι περισσότεροι βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν σηκώνουν στα χέρια τους για πρώτη φορά μια Havana Brown, καθώς αυτή η λυγερόκορμη γάτα ζυγίζει περισσότερο από όσο περιμένουν. Το μεσαίου μεγέθους σώμα της πρέπει να είναι σφιχτό και μυώδες, χωρίς όμως να χάνει τη χάρη και την κομψότητά του. Τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι τα θηλυκά, ζυγίζοντας συνήθως τέσσερα με πέντε κιλά, ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν περίπου τρία με τέσσερα.Τα γατάκια γεννιούνται καφέ. Παρόλο που επιτρέπονται θαμπές ραβδώσεις στα μικρά γατάκια, το συμπαγές καφέ χρώμα χωρίς σημάδια είναι το ιδανικό. Τα μουστάκια πρέπει να είναι καφέ, παρόμοια με το χρώμα του τριχώματος.


Η Havana Brown έχει γοητευτικό, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα και απαλή, διακριτική φωνή. Συχνά απλώνουν τις πατούσες τους σε μια προσπάθεια να έρθουν σε επαφή ή να τραβήξουν την προσοχή των περαστικών, και γενικά χρησιμοποιούν τις πατούσες τους για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να διερευνήσουν τις εκπλήξεις που κρύβει η αφή. Πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική φυλή, που απαιτεί διακριτικά την ανθρώπινη συντροφιά και προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε νέες καταστάσεις. Είναι η τέλεια γάτα για όποιον αναζητά έναν κοινωνικό, τρυφερό κι έξυπνο φίλο με τη μορφή ενός αιλουροειδούς. Μια γάτα και στην όψη και στον χαρακτήρα γλυκιά σαν…σοκολάτα!

Havana Brown

bottom of page