top of page

Αριστοκρατική, αέρινη, εκθαμβωτική, γοητευτική, αιθέρια, κομψή και πολύτιμη, είναι μερικές λέξεις που έρχονται στο μυαλό αντικρίζοντας μια περσική, μια γάτα που ανήκει σε μια φυλή τόσο αρχαία όσο και τα ιερογλυφικά που χάραξαν τη μορφή της όχι μόνο στις πυραμίδες, αλλά και στην καρδιά όσων υπήρξαν αρκετά τυχεροί ώστε να συμβιώσουν με έναν από αυτούς τους χνουδωτούς θησαυρούς. Αυτή είναι η γάτα που συντρόφευε τις μέρες της Βασίλισσας Βικτωρίας, και πρωταγωνιστεί χρόνια τώρα στα όνειρα όσων θέλουν ένα λευκό, φουντωτό γατάκι ως κατοικίδιο.

 

Στα μεγάλα, εκφραστικά της μάτια που δεσπόζουν στο ολοστρόγγυλο πρόσωπό της, καθρεφτίζεται η τρυφερή κι ευγενική της προσωπικότητα, χαρακτηριστικά που την κάνουν αξιαγάπητο μέλος οποιουδήποτε σπιτικού. Κάτω από το μακρύ μανδύα, που φτάνει ως τα πόδια της και μπορεί να χρωματίζεται από οποιοδήποτε συνδυασμό ραβδώσεων και χρωματισμών, κρύβεται ένα στιβαρό και δεμένο σώμα. Τα κοντά, αλλά γεροδεμένα πόδια της, την κρατούν...προσγειωμένη και την κάνουν πιο διστακτική να σκαρφαλώσει σε ψηλά σημεία, σε σχέση με άλλες γάτες. Μην σας ξεγελά η όμορφη εξωτερική τους εμφάνιση! Εκτός από πανέμορφες, είναι και πολύ έξυπνες, χαρακτηριστικό που τις βοηθά να προσαρμόζονται εύκολα, είτε πρόκειται για ένα νέο σπίτι, είτε για το σαλόνι μιας έκθεσης μορφολογίας.

Αυτό που μαγνητίζει όμως το βλέμμα μας όταν συναντούμε μια περσική γάτα, είναι το πρόσωπο και το σχήμα του κεφαλιού της. Αν και οι πρώτες περσικές γάτες δεν είχαν τη μορφή των σημερινών πρωταγωνιστών μορφολογικών εκθέσεων, οι περσικές που υπάρχουν στις μέρες μας έχουν στρογγυλό πρόσωπο, με μεγάλα, στρογγυλά μάτια και σχεδόν καθόλου μουσούδα. Το κεφάλι τους, που πλαισιώνεται από πολύ μικρά, και στρογγυλεμένα αυτιά, είναι πολύ στενό, και κοιτάζοντάς τες προφίλ, διαπιστώνουμε ότι η μύτη τους δεν εξέχει καθόλου σχεδόν. Λέγεται ότι αυτή τους η ιδιαιτερότητα κάνει το πρόσωπό τους να μοιάζει περισσότερο με μωρού, παρά με αιλουροειδούς, κι ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που συγκινούν περισσότερο τους γατόφιλους. Το σώμα τους είναι κοντό, αλλά πολύ μυώδες, με κοντά πόδια, και μεσαίου μήκους ουρά. Όλο το σώμα καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα, που το μήκος του πολλές φορές αρκεί για να καλύψει μέχρι και τις πατούσες! Το μακρύ τους τρίχωμα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη φυλή, απαιτεί συνήθως καθημερινή φροντίδα ώστε να μην κάνει κόμπους, ειδικά αν η ποιότητά του μοιάζει με βαμβάκι.

Αν και γενικά πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους γάτα, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα θηλυκά και τα αρσενικά περσικά. Τα θηλυκά τείνουν να είναι πιο μικρόσωμα, με πιο ντελικάτα χαρακτηριστικά προσώπου, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε κιλών. Τα αρσενικά περσικά έχουν πιο δεμένη σωματοδομή, πιο έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, με το βάρος τους να φτάνει μέχρι και τα έξι κιλά. Το στρογγυλό τους κεφάλι ξεπροβάλλει μέσα από μια πυκνή χαίτη, η οποία εκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα και καταλήγει στην ουρά, που μοιάζει με μεγάλο πούπουλο. Το τρίχωμα της περσικής χρειάζεται τακτική φροντίδα, και πολλές φορές η ποιότητά του εξαρτάται από το χρωματισμό. Τα κόκκινα και τα μαύρα συνήθως έχουν πιο στιλπνό κι ανθεκτικό τρίχωμα, ενώ τα μπλε, τα κρεμ όπως και οι χρυσές και ασημένιες αποχρώσεις, πιο μαλακό. Στη δεύτερη περίπτωση το τρίχωμα συνήθως λερώνεται και κάνει κόμπους ευκολότερα, και χρειάζεται συχνότερο καθάρισμα και βούρτσισμα.

 

Τα μάτια τους, λόγω μεγέθους, και σε μερικές περιπτώσεις πίεσης που δέχονται εξαιτίας του πολύ στενού κρανίου, χρειάζονται επίσης τακτικό καθάρισμα με γάζα και φυσιολογικό ορό. Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια γάτα που μπορεί να ζήσει σε εξωτερικό χώρο, ή να επιβιώσει χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα.Στα περσικά συναντάμε τους περισσότερους διαφορετικούς χρωματισμούς από όλες τις φυλές! Για να γίνονται πιο εύκολα κατανοητοί και για να συμμετέχουν ευκολότερα στις εκθέσεις, χωρίζονται σε επτά κατηγορίες: συμπαγή χρώματα, χρυσές και ασημένιες αποχρώσεις, καπνιστά και «σκιασμένα», ραβδωτά, μερικώς χρωματισμένα, δίχρωμα και Ιμαλαΐων. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τους συνδυασμούς τους, ή τις παραλλαγές των χρωμάτων, καταλήγουμε σε πάνω από 400 χρωματισμούς!

Περσική

bottom of page