top of page

Η στρουμπουλή Βρετανική Κοντότριχη με τα φουσκωτά της μάγουλα και το αδιόρατο χαμόγελό της έγινε διάσημη ως η Γάτα του Cheshire στο βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll. Αυτό το στιβαρό αρκουδάκι συνδυάζει ένα καλοκάγαθο πρόσωπο και μια λούτρινη γούνα με ένα αξιολάτρευτο χαρακτήρα, που το κάνουν ιδανικό κατοικίδιο για κάθε οικογένεια.

 

Τα ίχνη των προγόνων του φτάνουν στις γάτες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και είναι ίσως η παλαιότερη γηγενής βρετανική γάτα. Κυνηγός και υπερασπιστής της φάρμας, η Βρετανική Κοντότριχη πλέον απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή και προτιμά να χουχουλιάζει δίπλα στο τζάκι, έχοντας ανταλλάξει το κυνήγι αληθινών ποντικών με αυτό των… κουρδιστών. Πρόκειται για μια αξιοπρεπή, τρυφερή γάτα, που μερικοί αποκαλούν τον Winston Churchill των γατών, που περιδιαβαίνει με σιγουριά το βασίλειό της: το σπίτι.Η Βρετανική Κοντότριχη εισέβαλλε στη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους Ρωμαίους, κι από τότε η όψη τους έχει αλλάξει ελάχιστα. Περνώντας τα χρόνια έγιναν κάποιες διασταυρώσεις τους με Περσικές, κυρίως από το 1914 μέχρι το 1918, κι έτσι πέρασε το μακρύτριχο γονίδιο στη φυλή, παρότι η μακρύτριχη εκδοχή της δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η φυλή είχε σχεδόν εξαφανιστεί κι έτσι οι εκτροφείς κατέφυγαν σε διασταυρώσεις με οικόσιτες γάτες, Μπλε Ρωσικές και Περσικές. Η δημοτικότητα της φυλής εκτοξεύτηκε μετά την επίσημη αναγνώρισή της κι από τότε δεν έχει σταματήσει να αποκτά κάθε χρόνο και περισσότερους αφοσιωμένους θαυμαστές.

 

Η Βρετανική Κοντότριχη έχει κοντό, πολύ πυκνό, λούτρινο τρίχωμα με βελούδινη υφή που σε κάνει να θέλεις να βυθίσεις μέσα του τα χέρια σου για πάντα. Τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια τους σε όλα τα χρώματα που μπορείτε να φανταστείτε κοσμούν ένα χαμογελαστό πρόσωπο με φουσκωτά μάγουλα. Το στρογγυλό της κεφάλι έχει κοντή μύτη και μουσούδα, με τις στρογγυλεμένες βάσεις των μουστακιών να σχηματίζουν ένα αινιγματικό χαμόγελο στο πρόσωπό της. Το πιο διαδεδομένο χρώμα τους είναι το μπλε, παρόλα αυτά τις συναντάμε σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Πρόκειται για μεσαίες προς μεγάλες γάτες, συμπαγείς, με δεμένο σκελετό. Το στέρνο τους είναι φαρδύ, τα πόδια τους κοντά και δυνατά, και η ουρά τους κοντή με στρογγυλεμένη άκρη. Αυτή η γάτα είναι φιλική και τρυφερή, απολαμβάνει την προσοχή χωρίς όμως να την απαιτεί.

 

Τα αρσενικά απαιτούν σεβασμό αλλά και προσοχή από όλους, ενώ τα θηλυκά είναι πιο σοβαρά και σαν αυθεντικές Βρετανίδες κυρίες κρατούν πάντα τους τύπους και περιμένουν το ίδιο από τους δίποδους και τετράποδους που τις πλησιάζουν. Γίνονται πιστοί και αφοσιωμένοι σύντροφοι αλλά δεν είναι γάτες αγκαλιάς. Θέλουν να είναι στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους τους και να τους κρατούν ζεστή τη θέση δίπλα τους στον καναπέ. Παρότι δεν είναι πολύ ενεργητικές γάτες, υπάρχουν στιγμές που γίνονται οι κλόουν του σπιτιού και παίζουν σαν γατάκια. Αυτές οι ευφυέστατες γάτες είναι ήσυχες και διακριτικές, και «διοικούν» το σπιτικό τους με ηρεμία. Κρατούν χαμηλούς τους τόνους και προτιμούν να μην κάνουν ακροβατικά που περιλαμβάνουν μεγάλα ύψη. Είναι πολύ υπομονετικές με τα παιδιά και τους σκύλους αλλά δε συμπαθούν τις αγκαλιές, καθώς προτιμούν να κρατούν τα πόδια τους σταθερά στη γη. Περνούν πολύ καλά και μόνες τους, και διασκεδάζουν όσο λείπετε, περιμένοντας υπομονετικά να γυρίσετε.

 

Αυτές οι γάτες αγαπούν το φαγητό και αυτή τους η συνήθεια σε συνδυασμό με τον ήπιο χαρακτήρα τους τις κάνουν να παίρνουν εύκολα περιττό βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και να τις ενθαρρύνουμε να καίνε τις θερμίδες που δε χρειάζονται με δραστηριότητες που τονώνουν τους μύες τους. Τα καλάμια με φτερά τις διασκεδάζουν και τις γυμνάζουν ταυτόχρονα, η κουκίδα του λέιζερ θα τις κάνει να τρέξουν για να την πιάσουν, ενώ πολλές από αυτές εκπαιδεύονται να φέρνουν πίσω μπαλάκια που τους πετούν οι ιδιοκτήτες τους, σαν σκύλοι.Λόγω του ευπροσάρμοστης προσωπικότητα και της εξυπνάδας τους, έχουν την πρώτη θέση στην καρδιά των εκπαιδευτών και έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και διαφημίσεις. Είναι πολύ συνεργάσιμες και μαθαίνουν εύκολα κόλπα και εντολές. Μάλιστα στη χώρα μας έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά τη συμμετοχή τους σε διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρίας γατοτροφών.

Βρετανική κοντότριχη

bottom of page