top of page

Οι Ράγκντολ είναι μεγάλες, ήρεμες, ημιμακρύτριχες γάτες με γαλάζια μάτια που αιχμαλωτίζουν τους θαυμαστές τους. Πρόκειται για μια φυλή Point,που σημαίνει ότι το σώμα είναι πιο ανοιχτής απόχρωσης από ότι τα άκρα (το πρόσωπο, τα πόδια, την ουρά και τα αυτιά).Η ιδανική Ράγκντολ είναι μια ισορροπημένη γάτα, χωρίς εξαιρετικά τονισμένα χαρακτηριστικά.

Η φυλή δημιουργήθηκε το 1960, από την Ann Baker, μια εκτροφέα που ζούσε στο Riverside της California. Η Ράγκντολ προέκυψε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από οικόσιτες γάτες που περιφέρονταν στην περιοχή. Η Ann διασταύρωσε τη Josephine, μια θηλυκή ημιμακρύτριχη οικόσιτη γάτα λευκού χρώματος, την οποία βρήκε να τριγυρνά στη γειτονιά της, με γάτους που κατά καιρούς είχε ή έβρισκε. Τα γατάκια της πάντα είχαν μοναδικούς χαρακτήρες, που γοήτευαν τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι αποφάσισε, επιλέγοντας γεννήτορες με την όψη και το χαρακτήρα που αναζητούσε, να δημιουργήσει τη φυλή Ράγκντολ.Πρόκειται για μια στιβαρή φυλή, με δεμένο σώμα που τονίζεται από απαλές καμπύλες. Τα στειρωμένα αρσενικά συνήθως φτάνουν τα επτά με δέκα κιλά, ενώ τα θηλυκά είναι μικρότερα και ζυγίζουν πέντε με επτά κιλά όταν φτάσουν σε πλήρη ωριμότητα. Οι Ράγκντολ ωριμάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς, αποκτώντας το τελικό τους χρώμα στην ηλικία των δύο ετών, και το πλήρες τους μέγεθος και βάρος στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Το ημιμακρύτριχο τρίχωμα της Ράγκντολ είναι φουντωτό και μεταξένιο, και απαιτεί σχετικά λίγη φροντίδα για να φαίνεται και να είναι σε καλή κατάσταση. Είναι αναγκαίο να βουρτσίζονται τακτικά με μεταλλική χτένα ώστε να απομακρύνεται το νεκρό τρίχωμα και να ξεμπλέκονται οι κόμποι. Το τρίχωμα καλής ποιότητας αποτελείται από μακρύ, μαλακό πέλος.

Υπάρχουν σε τέσσερις χρωματισμούς: δίχρωμες, van, mitted και colourpoint. Τα χρώματα που γίνονται αποδεκτά είναι το seal, μπλε, σοκολά, λιλά, κόκκινο και κρεμ. Τα άκρα μπορεί να είναι συμπαγούς χρώματος, ραβδωτά, τρίχρωμα, ή τρίχρωμα με ραβδώσεις. Αν κάνετε τους υπολογισμούς σας, θα δείτε ότι προκύπτει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πιθανών συνδυασμών. Οι colourpoint Ράγκντολ έχουν τα γνωστά σκουρόχρωμα άκρα, ενώ δεν επιτρέπεται καθόλου λευκό, οπουδήποτε στο τρίχωμά τους. Αυτές που φέρουν το χρωματισμό mitted έχουν λευκά πόδια μπροστά, και λευκές «μπότες» που καταλήγουν στο τέλος της πατούσας στο πίσω μέρος, λευκό σαγόνι και κοιλιά. Οι mitted μπορεί επίσης να έχουν μια λευκή λωρίδα, μερικές φορές στο σχήμα ενός αστεριού ή μιας κλεψύδρας, στο μέτωπο και τη μύτη τους. Οι δίχρωμες έχουν περισσότερο λευκό και στις τέσσερις πατούσες, στην κοιλιά, στο στήθος, και στο πρόσωπό τους σχηματίζεται ένα ανάποδο V.Μερικές έχουν λευκές κηλίδες στη ράχη, ενώ οι μόνες περιοχές που δείχνουν το χρωματισμό τους είναι η ουρά, τα αυτιά και το εξωτερικό τμήμα της μάσκας τους. Τέλος, αυτές που φέρουν το χρωματισμό van έχουν σκούρα τμήματα μόνο στην κορυφή του κεφαλιού, στα αυτιά, στην ουρά, και μερικές φορές σε κάποιες μικρές περιοχές του σώματος.

Οι Ράγκντολ, όπως κι όλες οι γάτες, χάνουν τρίχωμα με την αλλαγή των εποχών. Παρόλα αυτά, η απουσία του πυκνού, μονωτικού υποστρώματος μειώνει σημαντικά την ποσότητα τριχών που χάνουν και τις βοηθά να μην κάνουν εύκολα κόμπους.

Οι Ράγκντολ τείνουν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους από ότι άλλες φυλές. Συνήθως τρέχουν να προϋπαντήσουν τους ιδιοκτήτες τους στην πόρτα, τους ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, κοιμούνται στην αγκαλιά τους και στο κρεβάτι τους, και γενικά θέλουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτούς. Είναι ευγενικές γάτες και παίζουν χωρίς να βγάζουν νύχια. Επίσης προτιμούν να παίζουν και να κινούνται κοντά στο έδαφος, και δεν τους αρέσουν τα ψηλά άλματα. Η χαλαρότητά τους τους έδωσε το όνομά τους, που σημαίνει «πάνινη κούκλα». Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές «παραλύουν» στα χέρια του ιδιοκτήτη τους, χαλαρώνοντας έναν έναν τους σπονδύλους τους, δείχνοντάς του έτσι την εμπιστοσύνη τους. Είναι υπομονετικές και δείχνουν μεγάλη ανοχή σε άλλα ζώα, όπως και σε μικρά παιδιά.Γενικά οι Ράγκντολ είναι βολικές γάτες, που δε χρειάζονται πολύ φροντίδα και ταιριάζουν στο μοντέρνο, πολυάσχολο τρόπο ζωής.

Ράγκντολ

bottom of page