top of page

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν βλέπετε μια γάτα Σομαλίας; Μια μακρύτριχη Αβησσυνίας; Μια γάτα που μοιάζει με αλεπού; Μια γάτα γεμάτη χρώμα με χρώματα σαν αυτά του σκίουρου; Ό,τι κι αν απαντήσετε,η Σομαλίας είναι μια γάτα που κόβει την ανάσα σε όποιον την αντικρύζει. Μοιάζει πολύ με μια μικρή αλεπού, με τα μεγάλα της αυτιά, το φουλάρι και τη φουντωτή ουρά της. Αυτή η άγρια, αδάμαστη όψη της γάτας Σομαλίας είναι που τραβά τα βλέμματα των θαυμαστών της.

 

Πως δημιουργήθηκε αυτή η υπέροχη φυλή;Βασικά η Σομαλίας είναι μια ημιμακρύτριχη Αβησσυνίας, αποτέλεσμα ενός γονιδίου για μακρύ τρίχωμα στη φυλή Αβησσυνίας.Πως εισήχθη αυτό το γονίδιο στη φυλή;Αυτό είναι ένα θέμα που έχει οδηγήσει σε πολλές αντιδικίες τους εκτροφείς,παρόλα αυτά, εξαιτίας του έχουμε αυτή την πανέμορφη φυλή. Αναγνωρίστηκε επίσημα από το CFA το 1979 κι από τη FIFe το 1981,κι από τότε έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στις εκθέσεις μορφολογίας.

 

Πρόκειται για γάτες με ιδανικές αναλογίες,μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους,με στιβαρή και μυώδη εμφάνιση. Το κεφάλι τους είναι κυρτό,με στρογγυλεμένες γωνίες.Βλέποντας το προφίλ παρατηρούμε μια καμπύλη που ανεβαίνει από τη μύτη έως το μέτωπο,με μια έντονη κλίση στο ύψος των ματιών, που βοηθά να αποκτήσει η γάτα τη χαρακτηριστική άγρια έκφραση του προσώπου.Τα αυτιά είναι μεγάλα,τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι και με ελαφρά μπροστινή κλίση, σαν το ζώο να είναι μόνιμα σε εγρήγορση. Τα μάτια τους, σαν δύο μεγάλα, εκφραστικά, αμυγδαλωτά πετράδια,χρωματίζονται χρυσά, κεχριμπαρί ή πράσινα, και τονίζονται από περίγραμμα σκούρου χρώματος εξωτερικά. Το σώμα τους δεν είναι πολύ μακρύ,αλλά είναι γεμάτο χάρη,και καλύπτεται από μεσαίου μήκους τρίχωμα,μαλακό και μεταξένιο,που απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Το τρίχωμα έχει συνήθως μήκος μία με τρεις ίντσες,ενώ κονταίνει ανάμεσα στους ώμους. Η ουρά είναι πολύ πυκνή και φουντωτή,και τα πόδια τους έχουν τούφες ανάμεσα στα δάχτυλα. Η γάτα Σομαλίας έχει σκιασμένο τρίχωμα,με κάθε τρίχα να έχει από τέσσερις έως είκοσι χρωματικές διαβαθμίσεις και αποχρώσεις.Προς το παρόν αναγνωρίζονται τέσσερα χρώματα:ruddy (καφεκόκκινο),κόκκινο,μπλε και fawn.

 

Οι γάτες Σομαλίας είναι πολύ έξυπνες,και παρότι είναι ενεργητικές,έχουν απαλή φωνή και είναι συνήθως ήσυχες. Επικοινωνούν με την ανθρώπινη οικογένειά τους με απαλά νιαουρίσματα,ενώ είναι πολύ εξωστρεφείς και κοινωνικές. Διακατέχονται από μια ανεξάντλητη όρεξη για ζωή,αγαπούν το παιχνίδι,λατρεύουν τα χάδια και αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά.Οι Σομαλίας έχουν «εκρήξεις» ενέργειας πολλές φορές την ημέρα,κατά τη διάρκεια των οποίων κυριολεκτικά απογειώνονται μέσα στο σπίτι,πηδώντας στον αέρα.Πετούν τα παιχνίδια και τις μπάλες τους στον αέρα,τα πιάνουν,και το παιχνίδι ξαναρχίζει.Μς την ουρά και τη ράχη καμπουριασμένη,η Σομαλίας θα τρέχει στο πλάι σαν μαϊμουδάκι,και θα κρατήσει ακόμα και αντικείμενα ή φαγητό στα χέρια της όπως θα έκανε μια μαϊμού. Το άνοιγμα συρταριών και ντουλαπιών είναι η ειδικότητά τους,και πολλές φορές κρύβονται μέσα σε αυτά.Πολλές μάλιστα έχουν μάθει να ανοίγουν τη βρύση,και απολαμβάνουν παιχνίδια με το νερό. Αποζητούν πάντα την προσοχή του ιδιοκτήτη τους,θα λάβουν μέρος σε οτιδήποτε γίνεται γύρω τους,και απολαμβάνουν να φέρνουν πίσω παιχνίδια που τους πετούν οι ιδιοκτήτες τους.

Σομαλίας

bottom of page