top of page

Αναπτύχθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, όπου η επιβίωσή της, της εξασφάλισε τα χαρίσματα του εξαιρετικού κυνηγού, τα οποία δε δίσταζε να επιδεικνύει όποτε υπήρχε ανάγκη. Tο πυκνό, βελούδινο και γυαλιστερό τρίχωμά της Felis Catus Coeuleus χρησιμοποιούνταν κυρίως στη ραπτική, αλλά και στην ιατρική ως κατάπλασμα. Το κρέας της ήταν περιζήτητο και δημοφιλές: πουλιόταν στο εμπόριο ως τροφή για ανθρώπους, γιατί θεωρούνταν ιδιαίτερα νόστιμο.


Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η αλήθεια των ρομαντικών και δημοφιλών ιστοριών σύμφωνα με τις οποίες η γάτα αυτή συντρόφευε τους μοναχούς της μονής των Σαρτρέ στις σιωπές και τις προσευχές τους, γιατί οι παραστάσεις που την παρουσίαζαν ως δεινό κυνηγό ποντικιών χάθηκαν σε καταστροφικές πυρκαγιές.


Ο Ζαν Σιμονέ, μεγάλος θαυμαστής της φυλής, υποστηρίζει ότι η γάτα των Σαρτρέ προέρχεται πιθανότατα από τη Συρία και την Τουρκία και ότι αργότερα έφτασε στη Γαλλία με τα εμπορικά πλοία. Το όνομά της ίσως προέρχεται από το pile des chartreux,ένα είδος πολύ μαλακού ισπανικού μαλλιού, με το οποίο συγκρίνεται η γούνα αυτής της γάτας λόγω της ιδιαίτερης υφής της.


Η πρώτη γάτα Σαρτρέ εκτέθηκε στο Παρίσι το 1931 και το 1939 ορίστηκε το πρότυπο της φυλής. Ωστόσο, λόγω της υπερβολικής εξασθένισης της φυλής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν πολλές διασταυρώσεις Σαρτρέ και βρετανικής μπλε γάτας, τόσο που οι δύο φυλές ενοποιήθηκαν. Ξαναβρήκαν την αυτοδυναμία τους το 1977 και το 1989 το πρότυπο αναθεωρήθηκε και δόθηκε εκ νέου έμφαση στις διαφορές ανάμεσα στις δύο φυλές.


Προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις συνθήκες. Η ευελιξία της την κάνει κυρία της ζωής της στο διαμέρισμα και εξίσου πρωταγωνίστρια στην εξοχή, οργανωτή εκδρομών και άγριων κυνηγιών στην ύπαιθρο. Είναι γάτα μεγάλου μεγέθους, ρωμαλέα και προικισμένη με καταπληκτική όρεξη. Έχει την τάση να παχαίνει, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στις μερίδες του φαγητού της, για να παραμένει σε φόρμα. Το τρίχωμά της, αν και κοντό, έχει ιδιαίτερη υφή και συνεπώς η τουαλέτα της χρειάζεται μερικές μικρές φροντίδες. Το χειμώνα χρειάζονται μερικά περιστασιακά βουρτσίσματα, τα οποία πρέπει να πυκνώνουν την εποχή της τριχόρροιας, γιατί τότε η γάτα χάνει όλο το υποτρίχωμα, που είναι πολύ παχύ, πλούσιο και πυκνό. Κάποιοι προτιμούν να περνούν τα δάχτυλά τους ελαφρά ανάμεσα από τα στρώματα του τριχώματος, για να μην «ενοχλούν» το υπόστρωμα με τη βούρτσα.

 

Η γάτα Σαρτρέ μπορεί να πλυθεί, αλλά γενικά δεν της αρέσουν οι πολλές επεμβάσεις, γι’ αυτό μην την ενοχλείτε. Θα συνηθίσει μόνο εάν την κάνετε μπάνιο τακτικά.Είναι πολύ κοινωνική ως ζώο συντροφιάς, αν και πρέπει να τηρείτε κάποια συγκεκριμένα σημεία στα οποία η γάτα Σαρτρέ είναι αμετακίνητη: δεν της αρέσουν τα πολλά νάζια, ούτε να την παίρνουν αγκαλιά, να την πιέζουν, ή να την ενοχλούν χωρίς λόγο. Δεν είναι επεκτατική, ούτε φορτική. Είναι διακριτική και προσεκτική, αλλά ταυτόχρονα κοινωνική και ευχάριστη. Είναι γάτα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήρεμη, ήσυχη, ισορροπημένη και καθησυχαστική. Έχει μια σοβαρή κομψότητα, διακριτική κι όχι φαινομενική. Όσοι επιλέγουν να ζήσουν με μια Σαρτρέ έχουν γαλήνια φύση, και δεν τους αρέσουν η φλυαρία και οι πολλές φωνές. Η Σαρτρέ έχει στηρίξει την ύπαρξή της στο «ζήσε κι άσε τους άλλους να ζήσουν»-αρκεί βέβαια στην περιοχή να μην υπάρχουν τρωκτικά!

Σαρτρώ (Chartreux)

bottom of page