top of page

Το 1966 μια οικόσιτη γάτα γέννησε ένα άτριχο γατάκι στο Τορόντο του Καναδά. Επρόκειτο για μια φυσική μετάλλαξη, και η Σφίγγα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, μόλις είχε γεννηθεί. Αυτή η γάτα, όπως και μερικές ακόμη που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, δημιουργήθηκε μαγικά από τη Μητέρα Φύση, και αποτέλεσε τη γενετική βάση για τη δημιουργία και την εκτροφή αυτής της ασυνήθιστης φυλής. Εκτροφείς από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική άρχισαν να διασταυρώνουν άτριχες γάτες με κοντότριχες και αντίστροφα, κάτι που συνεχίστηκε για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ο σκοπός αυτού του είδους επιλεκτικής εκτροφής ήταν να δημιουργηθεί μια γενετικά υγιής γάτα, με ευρεία γενετική βάση. Η σημερινοί εκπρόσωποι της φυλής είναι υγιέστατοι, με πολύ περιορισμένα γενετικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους γάτες, δυνατές, με τους αρσενικούς εκπροσώπους της φυλής να είναι αναλογικά μεγαλύτεροι από τα θηλυκά. Έχουν δεμένο σώμα και είναι αρκετά μυώδεις, ενώ το πρότυπο της φυλής απαιτεί να έχουν ελαφρώς στρογγυλεμένη κοιλιά, σαν να έχουν μόλις τελειώσει το δείπνο τους. Το πρόσωπό τους έχει μια έξυπνη και φιλική έκφραση.

Οι Σφίγγες δεν είναι πάντα εντελώς άτριχες. Μερικές έχουν ένα απαλό χνούδι σε όλο τους το σώμα, που τις χαρίζει την υφή ζεστού ροδάκινου. Αραιό τρίχωμα μπορεί επίσης να υπάρχει στη μύτη, την ουρά και τις πατούσες. Όλοι οι χρωματισμοί είναι δεκτοί, και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν εμφανείς σε οποιαδήποτε ηλικία. Το χρώμα φαίνεται πάνω στο δέρμα και στο λιγοστό τρίχωμα που ίσως έχουν.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φυλή αυτή είναι «δεν κρυώνουν;» Φυσικά αν ένας χώρος είναι κρύος για έναν άνθρωπο, θα είναι κρύος και για μια γάτα χωρίς τρίχωμα. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά έξυπνες ώστε να βρουν εγκαίρως έναν ζεστό άνθρωπο, σκύλο ή γάτα για να κουλουριαστούν πάνω του.

Οι Σφίγγες είναι αρκετά αδιάκριτες και λατρεύουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Εξαιτίας αυτού τους του χαρακτηριστικού είναι οι τέλειες γάτες για εκθέσεις μορφολογίας, και συνεργάζονται πολύ καλά με τους κριτές. Προτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά, αλλά απολαμβάνουν την παρέα άλλων γατών ή σκύλων. Έχουν μεγάλο απόθεμα ενέργειας, που μπορεί να το ξοδεύουν κάνοντας κόλπα για να τραβήξουν την προσοχή σας ή… κατεργαριές.

Λόγω έλλειψης τριχώματος, το οποίο θα απορροφούσε κανονικά τη λιπαρότητα του δέρματος, οι Σφίγγες χρειάζονται τακτικά μπάνιο και καθαρισμό αυτιών. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, καθώς οι περισσότερες συνηθίζουν αυτή τη διαδικασία από γατάκια. Τέλος, κάποια άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ίσως συμβιώσουν ευκολότερα με μια Σφίγγα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα ο οργανισμός τους δε θα αντιδράσει, μια και το πιο συνηθισμένο αλλεργιογόνο βρίσκεται στο σάλιο της γάτας κι όχι στο τρίχωμα.

Σφίγγα

bottom of page