top of page

Γάτες και διαμέρισμα: πως μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητά τους πιο συναρπαστική;

Η γάτα σας είναι… εσώκλειστη; Αισθάνεστε τύψεις νιώθοντας πως της στερείτε τη ζωή στο φυσικό της περιβάλλον; Έχει πολύ ενέργεια που διοχετεύει σε ζημιές; Η ζωή σε ένα διαμέρισμα την έκανε να χάσει την κομψή της σιλουέτα; Μην απελπίζεστε! Μπορείτε με μερικές εύκολες και οικονομικές αλλαγές να κάνετε το διαμέρισμά σας… γατοπαράδεισο!

Οι γάτες είναι από τη φύση τους ζώα με απίστευτα εξελιγμένες αισθήσεις, που στο φυσικό τους περιβάλλον χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν τροφή και να αποφύγουν κινδύνους. Η παροιμιώδης τους περιέργεια είναι η δεύτερη φύση τους, και τις κάνει τολμηρούς κι έμπειρους κυνηγούς. Το ότι μια γάτα εγκατέλειψε τη σαβάνα ή το δάσος κι εγκαταστάθηκε σε ένα διαμέρισμα δε σημαίνει πως έχασε τα έμφυτα ένστικτά της. Αν δε γεμίσουμε τις ώρες που στο φυσικό της περιβάλλον θα κυνηγούσε, είναι λογικό να τις γεμίσει με ύπνο, φαγητό, και νωθρότητα.

Η γάτα αγαπά τη ρουτίνα, ενθουσιάζεται όμως από μικρές δόσεις περίπλοκων και απρόβλεπτων καταστάσεων στην καθημερινότητά της. Ένας εύκολος κι ανέξοδος τρόπος να κάνουμε την καθημερινότητα της γάτας μας πιο συναρπαστική είναι φυσικά το παιχνίδι. Αν αφιερώσουμε έστω μισή ώρα την ημέρα παίζοντας με τη γάτα μας, θα δούμε μεγάλη αλλαγή στη διάθεσή της. Μπαλάκια, λούτρινα ποντικάκια, μπάλες από αλουμινόχαρτο, ακόμη και πλαστικά καλαμάκια αναψυκτικών μπορεί να ξετρελάνουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ψιψίνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θυμηθείτε ότι τα χέρια σας δεν είναι παιχνίδι, και μπορεί το δάγκωμα των δαχτύλων σας από ένα γατάκι να σας φαίνεται χαριτωμένο, αλλά δε θα το βρίσκετε το ίδιο χαριτωμένο όταν το γατάκι σας θα ενηλικιωθεί. Παρατηρείστε τη γάτα σας και δείτε αν της αρέσει να της πετάτε πράγματα και να τα κυνηγά, να σας τα φέρνει πίσω (ναι, κάποιες γάτες το κάνουν!) , ή να προσπαθεί να πιάσει παιχνίδια που κρέμονται από σχοινιά. Φροντίστε να μην έχετε όλα της τα παιχνίδια σε κοινή θέα: κρύψτε κάποια για λίγο καιρό, εμφανίστε τα, κρύψτε κάποια άλλα, έτσι δε θα τα βαρεθεί ποτέ. Ακόμη κι αν δε θέλετε να σηκωθείτε από τον καναπέ σας, μπορείτε να ξεσηκώσετε τη γάτα σας ώστε να κυνηγήσει την κόκκινη κουκίδα του λέιζερ, με προσοχή πάντα ώστε να μην φωτίσετε τα μάτια της και να μην το κρατάτε πολύ ώρα στο ίδιο σημείο. Εκτός από ψυχαγωγία, το παιχνίδι θα δώσει στη γάτα σας ενέργεια, ζωντάνια, καλή φυσική κατάσταση, και φυσικά παίζοντας θα ενισχύσετε τη σχέση σας μαζί της.

Στις περισσότερες γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν και τροχίζουν τα νύχια τους, κάτι που τους δίνει μεγάλη ευχαρίστηση καθώς είναι κάτι ανάλογο με το δικό μας τέντωμα. Σίγουρα όμως δεν είναι κι ότι καλύτερο να σκαρφαλώνουν στα ντουλάπια μας ή να τροχίζουν τα νύχια τους στα έπιπλα και τους καναπέδες. Μπορούμε να κάνουμε λοιπόν και τη δική μας, αλλά και τη ζωή της γάτας μας πιο εύκολη, φτιάχνοντας ή αγοράζοντας ένα γατόδεντρο. Τα περισσότερα από αυτά έχουν στύλους τυλιγμένους με χοντρό σχοινί που προκαλεί τις γάτες να ξύσουν εκεί τα νύχια τους, κρεμαστά παιχνίδια, κρυψώνες όπου μπορούν να απομονωθούν ή να εξερευνήσουν, και ψηλά ράφια από τα οποία μπορούν να παρατηρούν το χώρο τους. Αν φροντίσετε να τοποθετήσετε το γατόδεντρο δίπλα από ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα, η γάτα σας σίγουρα θα περνά πολλές ώρες παρατηρώντας τα πουλιά ή τους περαστικούς. Υπάρχουν αμέτρητες σελίδες με οδηγίες για αυτοσχέδια γατόδεντρα στο διαδίκτυο, αν δε θέλετε να αγοράσετε ένα, και το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά κομμάτια ξύλο, σχοινί και… φαντασία.

Οι γάτες έχουν μάθει να κυνηγούν την τροφή τους, οπότε ένα μπωλ με ξηρά τροφή στην κουζίνα δεν αποτελεί πρόκληση για αυτές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά κουτιά από χαρτόνι, όπου θα τοποθετήσετε μερικές κροκέτες, ανοίγοντας μικρά «παράθυρα» από όπου η γάτα θα πρέπει να βγάλει το φαγητό της αναποδογυρίζοντας το κουτί, βάζοντας μέσα την πατούσα της κι εξερευνώντας. Μπορείτε να φτιάξετε μια παρόμοια κατασκευή με το εσωτερικό χαρτόνι του χαρτιού κουζίνας, ακόμη και με πλαστικά στρογγυλά δοχεία από καραμέλες ή τσίχλες. Πειραματιστείτε με υλικά που διεγείρουν τη γεύση, την αφή, την όσφρηση και την ακοή της γάτας. Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε το κλασσικό μπωλ του νερού με ένα ειδικό συντριβανάκι για γάτες: στις περισσότερες αρέσει το τρεχούμενο νερό.

Μερικές γλάστρες με φυτά που αποδεδειγμένα έχουν επίδραση στις γάτες μπορεί να κάνουν τη ζωή στο διαμέρισμα πιο ευχάριστη. Νεπέτα, βαλεριάνα, μέντα, λεβάντα, θυμάρι, δοκιμάστε τα σε αποξηραμένη ή φυσική μορφή και δείτε σε ποια ανταποκρίνεται η γάτα σας. Εκτός από ευφορία, το μάσημά τους χαρίζει στη γάτα ανακούφιση από τις ενοχλήσεις του στομάχου εξαιτίας της συσσώρευσης τριχών.

Θυμηθείτε: μια χαρούμενη γάτα είναι μια υγιής γάτα, όπου κι αν ζει!

bottom of page