top of page

Διαχείριση

Είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα μικρό ιστορικό,ειδικά αν έχετε πολλές γάτες στο εκτροφείο σας.Θα πρέπει να θυμάστε πότε ήταν ο τελευταίος οίστρος κάθε θηλυκού,πότε είχε την τελευταία της γέννα,να παρακολουθείτε καθημερινά το βάρος των μικρών,πότε πρέπει να αποπαρασιτωθεί η κάθε γάτα ή η κάθε γέννα,και πότε πρέπει να εμβολιαστούν οι γάτες ή τα γατάκια.Υπάρχουν έτοιμοι πίνακες στο διαδίκτυο με τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία βάρους των μικρών,απλά συμπληρώνοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα,ζυγίζοντάς τα την ίδια ώρα κάθε μέρα (όχι το απόγευμα της πρώτης μέρας,ούτε το πρωί της επομένης,θα σας δώσει εντελώς λάθος εικόνα).Αν κάποιο γατάκι δεν παίρνει βάρος για αρκετές μέρες,ή αρχίσει να χάνει βάρος,είναι λόγος ανησυχίας.

Η εκτροφή είναι μια ασχολία με πολλές δαπάνες. Εκτός από τα έξοδα αγοράς και συντήρησης μιας γάτας φυλής, τα χρήματα που απαιτεί η περίθαλψη της θηλυκής γάτας, οι τροφές των μικρών, τα εμβόλια, οι αποπαρασιτώσεις τους και τα χαρτιά τους συμπληρώνουν ένα διόλου αμελητέο ποσό. Υπολογίστε ότι η γατούλα σας θα πρέπει να τρέφεται με καλής ποιότητας τροφή για μικρά γατάκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είχατε ίσως συνηθίσει. Θα χρειαστεί επίσης κάποιες βιταμίνες ως συμπλήρωμα, ίσως και ασβέστιο. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για ψηλάφηση και υπέρηχο θα σας βεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά, και θα σας δώσουν έναν πιθανό αριθμό μικρών για να ξέρετε τι να περιμένετε. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η γατούλα σας σε περίπου δυο μήνες θα φέρει στον κόσμο τα μικρά της. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που χρειάζεται καισαρική, και συνήθως η γάτα στειρώνεται ταυτόχρονα. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, και το κόστος είναι ανάλογο. Κάποιες γατούλες αρνούνται να θηλάσουν τα μικρά τους, ή γίνονται επιθετικές μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμά τους ανά δίωρο, να τα κρατάτε σε θερμοκρασία σώματος της μαμάς τους, και να φροντίζετε για την αφόδευσή τους, καθώς τα νεογέννητα γατάκια δεν έχουν έλεγχο του σφιγκτήρα. Πολλές φορές βέβαια ακόμα κι αν κανείς τα κάνει όλα σωστά, τα γατάκια δεν επιβιώνουν χωρίς μητρικό γάλα.

Αν τα γατάκια και η μαμά είναι υγιείς, ετοιμαστείτε να συντηρήσετε τη γατοοικογένεια για το επόμενο τρίμηνο. Τροφή για τα γατάκια, που μπορεί να κυμαίνονται από δύο έως επτά στον αριθμό, για τη μαμά τους, η ανάλογη ποσότητα άμμου για τις ανάγκες τους, οι αποπαρασιτώσεις τους εσωτερικά και εξωτερικά, οι επισκέψεις τους στον κτηνίατρο, ο εμβολιασμός τους σε τρεις δόσεις, η έκδοση των πιστοποιητικών τους, και αν το επιθυμείτε, η ηλεκτρονική τους σήμανση, έχουν μεγάλο κόστος, ειδικά αν τα υπολογίσετε επί τον αριθμό των μικρών σας. Και όλα αυτά βέβαια σε περίπτωση που όλα σας τα γατάκια και η μαμά τους είναι υγιή,σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η ανάλογη ιατρική περίθαλψη.

 

bottom of page