Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών
Felis Greece
Πως να επιλέξω έναν υπεύθυνο εκτροφέα;
Αν μια συγκεκριμένη φυλή σας έχει κλέψει την καρδιά και δε μπορείτε να βρείτε το γατάκι των ονείρων σας από κάποιο καταφύγιο, προφανώς θα πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για κάποιο εκτροφείο. Η επιλογή ενός εκτροφείου, και κατά προέκταση της γάτας σας, είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό το πλάσμα θα είναι μέλος της οικογένειάς σας για πολλά χρόνια. Εκτροφή σημαίνει πολλά περισσότερα από «βάζω δύο γάτες μαζί και τις αφήνω να ακολουθήσουν το ένστικτό τους». Χρειάζεται υπομονή, ευθύνη, φροντίδα και προσπάθεια. Απαιτεί γνώσεις γενετικής, χρόνο, χρήματα, και πάνω από όλα αγάπη. Οι καλύτεροι εκτροφείς έχουν ένα κοινό στόχο: τη διαφύλαξη της ευημερίας των γατών.
Γιατί να πάρω το γατάκι μου από εκτροφείο κι όχι από pet shop ή ιδιώτη;
Οι υπεύθυνοι εκτροφείς δεν πωλούν τα γατάκια τους σε pet shop, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταστήματα αποκτούν τα γατάκια τους από kitten mills. Τα γατάκια αυτά έχουν έρθει στον κόσμο με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Έχουν στερηθεί και αυτά και οι γονείς τους ιατρικών εξετάσεων, φροντίδας, μερικές φορές και ζωής εκτός κλουβιού. Οι γονείς τους γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε κλουβιά συνωστισμένοι με άλλες γάτες και σπάνια απολαμβάνουν την ανθρώπινη επαφή. Φυσικά κανείς δεν ασχολείται με τις γενετικές ασθένειες ή τις δυσπλασίες που υπάρχουν στις γενεαλογικές γραμμές τους, πριν γίνει το ζευγάρωμα. Έτσι αποκτώντας ένα γατάκι με αυτές τις προϋποθέσεις εκτός του ότι στηρίζετε τη δράση αυτών των ανθρώπων, ρισκάρετε να πάρετε ένα ζωάκι με ασθένειες ή με προβλήματα συμπεριφοράς.
Τι πρέπει να κάνω πριν αρχίσω να αναζητώ εκτροφείο;
Αν έχετε επιλέξει τη φυλή που σας ταιριάζει, είναι πολύ σημαντικό να έχετε όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με αυτή: τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, την προσωπικότητα, τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της, τα γενετικά και γενικότερα προβλήματα υγείας της, τη φροντίδα και αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να έχετε υπόψη. Έτσι θα γνωρίζετε από πριν τις πληροφορίες και τις εξετάσεις που θα πρέπει να ζητήσετε από τον εκτροφέα. Επισκεφθείτε την ενότητα "Φυλές" από το αρχικό μας μενού και μάθετε τα πάντα για αυτές!
Αναζητώντας εκτροφεία:
Αφού επιλέξετε τη φυλή που σας ταιριάζει και έχετε ενημερωθεί σχετικά με αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ελληνικό Όμιλο Γάτας ή σε κάποιον αντίστοιχο όμιλο του εξωτερικού αν η φυλή που σας ενδιαφέρει δεν υπάρχει στη χώρα μας ή τα εκτροφεία που υπάρχουν δε σας ικανοποιούν. Έτσι θα αποκτήσετε μια λίστα των αναγνωρισμένων εκτροφείων κάθε φυλής, ώστε να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Επίσης λέσχες γατών συγκεκριμένης φυλής μπορούν να σας συστήσουν κάποιους εκτροφείς, αν υπάρχουν. Ένας άλλος καλός τρόπος να έρθετε σε επαφή με εκτροφείς είναι να επισκεφθείτε κάποια έκθεση μορφολογίας. Εκεί θα μπορέσετε να έχετε μια πρώτη επαφή με τους εκτροφείς της φυλής που σας ενδιαφέρει και να δείτε κάποιες από τις γάτες τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε αν οι γάτες τους αντιδρούν καλά με τον κόσμο και τους κριτές, καθώς και τη βαθμολογία τους από την κρίση, ώστε να έχετε μια ιδέα για να μορφολογικά τους χαρακτηριστικά.
Ανάλογα με τη φυλή που θα επιλέξετε και την περίοδο της αναζήτησής σας, μπορεί να βρείτε διαθέσιμα γατάκια, μπορεί όμως και όχι. Αν ο εκτροφέας που επιλέξατε δεν έχει διαθέσιμα γατάκια, ή δεν έχει γατάκι με τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε, ίσως σας παραπέμψει σε κάποιον άλλο εκτροφέα που εκτιμά. Κάποιοι εκτροφείς έχουν λίστα αναμονής στην οποία μπορείτε να μπείτε, ειδικά αν σας ενδιαφέρει γατάκι από συγκεκριμένους γεννήτορες. Το κλειδί είναι να είστε υπομονετικοί. Είναι καλύτερο να περιμένετε αλλά να αποκτήσετε ένα γατάκι όπως το ονειρεύεστε παρά να πάρετε οποιοδήποτε είναι διαθέσιμο άμεσα ή να πάρετε ένα γατάκι από παρόρμηση.
Επίσκεψη στο εκτροφείο:
Αν είναι δυνατόν, βρείτε έναν εκτροφέα στην περιοχή σας ώστε να μπορέσετε να επισκεφθείτε το εκτροφείο και το γατάκι σας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, οπότε ίσως χρειαστεί να ταξιδέψετε για να βρείτε έναν καλό εκτροφέα ή να αποκτήσετε το γατάκι των ονείρων σας. Φροντίστε να δείτε πολλές φωτογραφίες των γονιών και του μικρού, καθώς και των αδελφών του. Τα καλύτερα μορφολογικά γατάκια υπάρχουν συνήθως σε ομοιογενείς γέννες, ενώ θα έχετε ένα μέτρο σύγκρισης βλέποντας όλη της οικογένειά του. Αν η πρώτη σας επαφή με τον εκτροφέα σε μια έκθεση ή μέσω τηλεφώνου σας έδωσε την αίσθηση ότι είναι ο κατάλληλος, κανονίστε μαζί του μια συνάντηση στο εκτροφείο. Αν προτείνει να βρεθείτε κάπου αλλού ή να φέρει σε άλλο χώρο το γατάκι σας μόνο, αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που θέλει να αποφύγει να δείτε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας τα μάτια και η μύτη σας θα είναι οδηγοί σας. Ο χώρος μυρίζει καθαριότητα ή μυρίζει έντονα; Είναι λογικό για εκτροφεία που διατηρούν επιβήτορες να υπάρχει μια οσμή λόγω ψεκάσματος, αλλά με κοινή λογική καταλαβαίνετε αν ο χώρος στερείται υγιεινής. Από την άλλη ένας χώρος άσπιλος κι αποστειρωμένος ίσως είναι σημάδι του ότι δεν είναι ο χώρος διαβίωσης των γατών. Σε αυτή την περίπτωση οι γάτες ίσως ζουν σε άλλο χώρο και μεταφέρθηκαν προσωρινά σε αυτόν για την επίσκεψή σας, ή ακόμα χειρότερα, ίσως ζουν σε κλουβιά.
Έχουν οι γάτες αρκετό χώρο ή ζουν περιορισμένες; Παρότι μερικές γάτες ίσως ζουν χωριστά από άλλες ώστε να μη ζευγαρώσουν ανεξέλεγκτα, θα πρέπει ο χώρος τους να είναι ευρύχωρος και κατάλληλα εξοπλισμένος.
Οι γάτες φαίνονται να αισθάνονται άνετα με την ανθρώπινη επαφή; Υπάρχουν παιχνίδια, ονυχοδρόμια, καθαρά δοχεία φαγητού και νερού, αμμολεκάνες;
Είτε σας ενδιαφέρει ένα γατάκι συντροφιάς, εκτροφής ή έκθεσης, ζητήστε από τον εκτροφέα να σας εξηγήσει τα χαρακτηριστικά του. Αν το γατάκι δεν είναι έκθεσης μάθετε γιατί. Αν ο εκτροφέας γνωρίζει καλά τη φυλή του και τα γατάκια του θα μπορέσει να σας δώσει συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Εδώ θα σας φανεί χρήσιμη η προεργασία που κάνατε μαθαίνοντας σχετικά με το μορφολογικό πρότυπο της φυλής, ώστε αφενός να κατανοήσετε τα λεγόμενα του εκτροφέα, αφετέρου να δείτε αν έχουν κάποια βάση ή προσπαθεί απλά να σας εντυπωσιάσει. Έχετε κατά νου ότι όλα τα γατάκια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών συντροφιάς, θα πρέπει να χαίρουν άκρας υγείας και να είναι το ίδιο κοινωνικοποιημένα.
Κατά πάσα πιθανότητα, αν όλα φαίνονται εντάξει μέχρι εδώ, ανυπομονείτε να πάρετε το γατάκι σας σπίτι, συνήθως όμως πρέπει να περιμένετε. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς δε δίνουν τα γατάκια τους πριν κλείσουν τις δώδεκα εβδομάδες, ενώ κάποιοι τα κρατούν ακόμη περισσότερο. Σίγουρα τα γατάκια είναι πολύ γλυκά στις οκτώ εβδομάδες, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική και σωματική τους υγεία, την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή τους να μείνουν μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια τους. Αν ένας εκτροφέας προτίθεται να σας δώσει το γατάκι στις έξι ή στις οκτώ εβδομάδες κάνετε στον εαυτό σας μια χάρη και μην πάρετε το γατάκι σας από αυτόν. Προφανώς δε βάζει την υγεία των γατών του σε προτεραιότητα, και τα βλέπει ως πηγή εξόδων που θα αντί να φορτωθεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, θα ξεφορτωθεί σε εσάς.
Ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε:
Μερικές ερωτήσεις που είναι καλή ιδέα να κάνετε στον εκτροφέα ώστε να δείτε αν απαντά με ειλικρίνεια κι αν οι απαντήσεις του σας κάνουν να αισθάνεστε ασφαλής με την επιλογή σας:
-
Πως μεγαλώνουν τα γατάκια; Ψάχνετε για εκτροφεία όπου τα γατάκια μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον αγάπης, μαθαίνοντας τη ρουτίνα, τους θορύβους, τις μυρωδιές και την ανθρώπινη επαφή ενός σπιτικού σαν αυτό στο οποίο θα μετακομίσουν, κι όχι γατάκια που μεγαλώνουν απομονωμένα με ελάχιστη ανθρώπινη επαφή.
-
Μπορώ να δω και τους δύο γονείς; Βλέποντάς τους παίρνετε μια αρκετά καλή ιδέα σχετικά με τη μελλοντική εμφάνιση και το χαρακτήρα του μικρού σας. Αν ο αρσενικός ανήκει σε άλλο εκτροφείο φροντίστε τουλάχιστον να δείτε τη μητέρα και φωτογραφίες του πατέρα, και ρωτήστε τον εκτροφέα σχετικά με το χαρακτήρα του.
-
Πόσες γέννες έχετε κάθε χρόνο; Ένας εκτροφέας με πολλές γέννες έχει λιγότερες πιθανότητες να κοινωνικοποιεί το κάθε γατάκι χωριστά. Η καθημερινή ανθρώπινη επαφή από τις πρώτες μέρες του μικρού σας σε αυτό τον κόσμο είναι πολύ σημαντική ώστε το γατάκι σας να μεγαλώσει υγιές, φιλικό, και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους.
-
Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιες οικογένειες που έχουν πάρει γατάκια σας; Φυσικά και δε μπορεί να σας παρέχει τηλέφωνα και διευθύνσεις, ίσως όμως έχει φωτογραφίες των μικρών του στις νέες τους οικογένειες ή μπορεί να μοιραστεί εμπειρίες τους μαζί σας.
-
Τα γατάκια περνούν κτηνιατρικό έλεγχο πριν μετακομίσουν στο νέο τους σπίτι; Οι γονείς έχουν εξεταστεί για κληρονομικές ασθένειες; Τι εμβόλια θα έχει κάνει το γατάκι μου πριν το πάρω σπίτι; Χρήσιμες θα φανούν εδώ οι πληροφορίες που συγκεντρώσατε σχετικά με τις γενετικές ασθένειες της συγκεκριμένης φυλής. Εξετάζει ο εκτροφέας τις γάτες και τα γατάκια του για αυτές; Μπορεί να σας δώσει ένα αντίγραφο αυτών των εξετάσεων μαζί με το βιβλιάριο του μικρού σας;
-
Τι τρώνε οι γάτες σας; Η διατροφή των ζώων ενός εκτροφείου μπορεί να σας πει πολλά για τον εκτροφέα. Είναι ενημερωμένος σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες της φυλής του; Φροντίζει να ταΐζει τα ζώα του ισορροπημένα και σε ποσότητα και σε ποιότητα; Οι καλύτεροι κριτές είναι οι ίδιες οι γάτες: το τρίχωμα και το σώμα τους φανερώνουν καλοζωϊσμένα ζώα;
-
Ανήκετε σε κάποιον όμιλο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο γιατί ο κάθε όμιλος έχει τους δικούς του κανονισμούς που ίσως δε σας βρίσκουν σύμφωνο, αλλά γιατί καταλαβαίνετε άμεσα αν έχετε να κάνετε με κάποιον που εργάζεται πραγματικά προς όφελος της φυλής ή ενδιαφέρεται απλά για να αναπαράγει γατάκια προς πώληση. Αν υπάρχει η δυνατότητα ελάτε σε επαφή με τον όμιλο στον οποίο ανήκει και ενημερωθείτε αν όντως είναι μέλος, αν είναι αξιόπιστος κτλ.
-
Θα πάρω το pedigree και τα υπόλοιπα έγγραφα του ζώου μου; Ακόμη κι αν έχετε επιλέξει ένα γατάκι συντροφιάς και δε σκοπεύετε να συμμετέχετε σε εκθέσεις μορφολογίας, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από τα έγγραφά του. Αν δεν τα έχει, υπάρχει κάποιος λόγος (ίσως οι γονείς του προέρχονται από διασταυρώσεις, έχουν αποκτηθεί ως γάτες συντροφιάς κι όχι αναπαραγωγής κτλ.) Σε αυτή την περίπτωση το γατάκι σας μπορεί να μην ανήκει καν στη φυλή που επιλέξατε, οπότε γιατί να το αποκτήσετε με αντίτιμο υιοθεσίας και να μην πάρετε κάποιο που μοιάζει με τη φυλή που σας γοήτευσε από μια φιλοζωική οργάνωση;
-
Ποιο είναι το αντίτιμο υιοθεσίας; Φυσικά και το κόστος του μικρού σας είναι κάτι που σας απασχολεί, καλύτερα όμως κρατήστε αυτή την ερώτηση για το τέλος. Οι εκτροφείς εκτιμούν περισσότερο υποψηφίους που νοιάζονται πρώτα από όλα για τα παραπάνω, παρά όσους τους απασχολεί μόνο η τιμή.
Ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο εκτροφέας:
Ένας υπεύθυνος εκτροφέας θα σας κάνει αρκετές ερωτήσεις πριν αποφασίσει αν θα σας δώσει ένα από τα γατάκια του. Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας φανούν αρκετά προσωπικές, γίνονται όμως για να είναι σίγουρος ότι το γατάκι του θα πάει σε καλά χέρια. Ένας εκτροφέας που θα συμφωνήσει χωρίς δεύτερη λέξη να σας δώσει γατάκι ίσως να μην είναι τόσο καλή επιλογή. Αν δεν τον ενδιαφέρει που θα καταλήξουν τα γατάκια του, πόσο μπορεί να τον ενδιαφέρει η φροντίδα τους πριν φτάσουν στα χέρια σας ή η φροντίδα των γονιών τους;
Κάποιες ερωτήσεις θα αφορούν τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα ίσως σας ρωτήσει αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, αν υπάρχουν στην οικογένειά σας μικρά παιδιά, αν ζείτε σε διαμέρισμα, αν το γατάκι θα μένει μόνο σε εσωτερικό χώρο. Επίσης ίσως ερωτηθείτε τι θα κάνατε αν στο μέλλον δε μπορέσετε να κρατήσετε το γατάκι σας. Τέλος μπορεί να σας ρωτήσει τι γνωρίζετε σχετικά με τη φυλή, τη φροντίδα της, τις ιδιαιτερότητές της, αν είχατε εμπειρία με γάτες στο παρελθόν και τι απέγιναν.
Το συμβόλαιο υιοθεσίας
Οι περισσότεροι εκτροφείς θα έχουν ετοιμάσει ένα γραπτό συμβόλαιο υιοθεσίας για να υπογράψετε όταν πάρετε το γατάκι στο σπίτι σας, κάτι που πλέον είναι υποχρεωτικό κι από το νόμο. Τα συμβόλαια διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά σε γενικές γραμμές καλύπτουν το γατάκι σας όσον αφορά τη φροντίδα του, την εκτροφή του,τη διατροφή και την περίθαλψή του. Κάποια συμβόλαια προϋποθέτουν τη διαμονή του μικρού μέσα στο σπίτι, δίνουν στον εκτροφέα τη δυνατότητα να πάρει το γατάκι πίσω σε περίπτωση που δε μπορείτε να το κρατήσετε πια, ή απαγορεύουν την πώλησή του. Διαβάστε το συμβόλαιο προσεκτικά. Αν έχετε ερωτήσεις ζητήστε από τον εκτροφέα να σας αποσαφηνίσει κάποια σημεία. Αν θεωρείτε ότι κάποιοι όροι είναι παράλογοι ή πολύ περιοριστικοί, επιλέξτε κάποιον άλλο εκτροφέα, καθώς από τη στιγμή που υπογράφετε το συμβόλαιο είστε υποχρεωμένος να το τιμήσετε.
Επιλέγοντας ένα υγιές γατάκι:
Όταν επιλέγετε το γατάκι σας εκτός από τον εμβολιασμό, τις αποπαρασιτώσεις και τις εξετάσεις του προσέξτε τα παρακάτω σημάδια:
-
Είναι ενεργητικό, παιχνιδιάρικο και κοινωνικό;
-
Έχει λαμπερά μάτια χωρίς εκκρίσεις;
-
Έχει καθαρή μύτη χωρίς εκκρίσεις;
-
Έχει καθαρά αυτιά και δέρμα;
-
Έχει σωστές σωματικές αναλογίες και βάρος για την ηλικία του;
-
Το τρίχωμά του είναι λαμπερό και υγιές;
-
Ανταποκρίνεται σε ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα;
Χαρακτηριστικά ενός υπεύθυνου εκτροφέα:
-
Η διατήρηση ή η βελτίωση της φυλής που εκπροσωπεί έχει μεγάλη σημασία: Η δύσκολη επιλογή των γεννητόρων γίνεται βάση της υγείας τους και της υγείας των προγόνων τους, του χαρακτήρα τους, των ακέραιων μορφολογικών χαρακτηριστικών τους και της ικανότητάς τους να μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά αυτά στην επόμενη γενιά. Οι σοβαροί εκτροφείς δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή του ζευγαριού, και δεν επιλέγουν τυχαία ή με βάση τη ζήτηση τους γεννήτορες.
-
Συνεχής ενημέρωση: Η ευζωία των γατών, και των γονέων και των μικρών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γνώσεις του εκτροφέα και την πείρα του. Πρέπει να παραμένει ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα υγείας και αναπαραγωγής ώστε να φροντίζει τις γάτες του όσο το δυνατόν καλύτερα.
-
Συμμόρφωση με τους κανονισμούς: Κάθε όμιλος επιβάλλει κάποιους κανονισμούς ώστε να αποτρέψει την κακοποίηση των ζώων εκτροφής. Αυτοί προϋποθέτουν την καταγραφή των ζώων και των γεννών, τη σήμανσή τους, την απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα, την ύπαρξη αρκετού χώρου για όλες τις γάτες κ.ά. Από τη στιγμή που κάποιος εκτροφέας ανήκει σε κάποιον οργανωμένο όμιλο, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες του.
-
Κατευθύνεται από αγάπη για τη φυλή, κι όχι από το χρηματικό όφελος: Φυσικά και η εκτροφή ζώων μπορεί να αποφέρει κέρδος, ειδικά αν κάποιος ασχολείται με αυτή χρόνια ή έχει αρκετούς γεννήτορες. Το κέρδος όμως δε θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα σωστό εκτροφέα. Αντιθέτως, η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσπάθειά του θα πρέπει να είναι η αγάπη για τη φυλή που εκπροσωπεί, η ανάπτυξη των μικρών του, και η φροντίδα των γατών του.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται βουνό είναι επειδή πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Οι προσπάθειες και η επιμονή σας όμως θα σας ανταμείψουν φέρνοντας στη ζωή σας έναν υγιή και κοινωνικό μικρό σύντροφο.