Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών
Felis Greece
Αναζητώ γάτα ράτσας,τι να προσέξω;
Αποφασίσατε ότι δε σας ταιριάζει κάποιο ημίαιμο γατάκι και σκέφτεστε να αποκτήσετε κάποια γατούλα φυλής; Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας ώστε να σας συντροφεύει ένα υγιές και χαρούμενο γατάκι για πολλά χρόνια.
Πώς να επιλέξω ποια ράτσα μου ταιριάζει;
Κατ’ αρχήν, μη βασίζεστε μόνο στην εμφάνιση για την επιλογή σας. Μια γατούλα που φαίνεται όμορφη από μια φωτογραφία μπορεί να μη σας ενθουσιάσει από κοντά. Η γάτα δεν είναι διακοσμητικό, και μια γάτα ράτσας δεν είναι ένα μέσο για να κομπάσετε στους φίλους και τους γνωστούς σας. Υπάρχουν πολλές πανέμορφες φυλές που απαιτούν πολύ χρόνο, φροντίδα και περιποίηση.
Είστε διατεθειμένοι να αφιερώνετε επιπλέον χρόνο καθημερινά για τη φροντίδα του τριχώματος, των ματιών και της μύτης, εκτός από τον απαραίτητο χρόνο για παιχνίδι, χάδια και καθαρισμό της γατούλας σας; Ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει την απόφασή σας είναι το μέγεθος της γάτας και οι ανάγκες της, σε συνδυασμό με την καθημερινότητά σας. Αν έχετε σκυλάκι ή δεύτερο γατάκι, θα πρέπει να διαλέξετε μια φυλή αρκετά κοινωνική. Αν επιλέξετε μια φυλή μεγαλόσωμη και δυναμική, θα πρέπει να διαμορφώσετε το χώρο σας κατάλληλα ώστε να γυμνάζεται και να απολαμβάνει το σκαρφάλωμα. Μια πολύ ήπια φυλή ίσως να ταλαιπωρείται σε μια οικογένεια με έντονους ρυθμούς, ή άλλα ζωάκια.
Επιπλέον, οι γάτες που ανήκουν στην ίδια φυλή μοιράζονται κάποια γενικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Το κάθε ζώο έχει το δικό του χαρακτήρα και τις ιδιομορφίες του, και θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν. Φροντίστε να μιλήσετε με ιδιοκτήτες γατών της φυλής που σας ενδιαφέρει, με εκτροφείς, μελετήστε άρθρα που την περιγράφουν, επισκεφθείτε εκθέσεις μορφολογίας και προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν αποφασίσετε.
Από πού να την αγοράσω;
Όταν μετά από προσεκτική μελέτη αποφασίσετε ποια είναι η φυλή που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τα πρότυπά σας, θα προχωρήσετε στην αγορά της. Καλό θα ήταν να μην απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα, καθώς συνήθως τα ζώα που εμπορεύονται είναι αμφιβόλου προέλευσης και υγείας. Φροντίστε να βρείτε κάποιον αξιόπιστο και υπεύθυνο εκτροφέα, που αγαπά τα ζώα του και την εκτροφή.
Ένας σωστός εκτροφέας αναπαράγει μόνο γατούλες που είναι εκτροφής, έχουν δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής άρτια, είναι υγιείς και μπορούν να ανταπεξέλθουν μορφολογικά σε μια γέννα. Δεν είναι όλες οι γατούλες ράτσας κατάλληλες για εκτροφή, και οι γέννες τους, εκτός από αλλοίωση της φυλής, επιφέρουν και πολλούς κινδύνους υγείας για αυτές και τα γατάκια τους. Οι γατούλες ενός εκτροφείου πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένες, αποπαρασιτωμένες εσωτερικά και εξωτερικά, σωστά κοινωνικοποιημένες, καθώς ο χαρακτήρας τους επηρεάζει πολύ τον χαρακτήρα των μικρών τους, με όλα τους τα πιστοποιητικά και με τακτικούς ελέγχους από αξιόπιστο κτηνίατρο.
Καθώς οι γατούλες φυλής έχουν περιορισμένο γενετικό υλικό λόγω επιλεκτικής εκτροφής, υπάρχουν πολλές ασθένειες κληρονομικής φύσης που ανακυκλώνονται. Κάποιες από αυτές είναι η PKD, η HCM και η GSD. Οι ασθένειες αυτές είναι συνήθως ανίατες και καθόλου σπάνιες σε γατούλες ράτσας. Άλλες ασθένειες που προσβάλλουν τον πληθυσμό των γατών είναι η λευχαιμία και η λοιμώδης περιτονίτιδα. Οι εκτροφείς οφείλουν να κάνουν περιοδικά εξετάσεις στις γάτες αναπαραγωγής τους ώστε να είναι σίγουροι ότι τα γατάκια που θα φέρουν στον κόσμο θα είναι υγιή. Επίσης, οι θηλυκές γάτες ενός εκτροφείου δε θα πρέπει να γεννούν πάνω από τρεις φορές σε δεκατέσσερις μήνες, ώστε να μικρά τους και οι ίδιες να είναι υγιείς και δυνατοί οργανισμοί.
Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;
Πριν διαλέξετε εκτροφείο, φροντίστε να σιγουρευτείτε ότι οι γάτες ζουν και διατρέφονται σωστά, ότι το περιβάλλον τους είναι καθαρό, ότι δεν είναι κλεισμένες σε κλουβιά, ότι έχουν επαφή με ανθρώπους και είναι κοινωνικοποιημένες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να επισκεφθείτε το χώρο του εκτροφείου. Οι περισσότεροι εκτροφείς θα χαρούν να σας δεχτούν κατόπιν συνεννοήσεως, και θα απαντήσουν με χαρά στις ερωτήσεις σας. Αν υπάρχει γέννα με γατάκια σαν αυτό που ψάχνετε, μπορείτε να ρωτήσετε πως μπορείτε να «κλείσετε» ένα μικρό. Αν όχι, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα σχέδια εκτροφής του για το άμεσο μέλλον, και να μπείτε στη λίστα αναμονής για κάποια επόμενη γέννα. Οι τιμές συνήθως είναι ανάλογες με το αν θέλετε κάποιο γατάκι συντροφιάς, ή εκτροφής και έκθεσης. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε αρκετές ερωτήσεις, καθώς για έναν αξιόπιστο εκτροφέα οι γατούλες του είναι μέλη της οικογένειάς του, και θέλει να είναι σίγουρος ότι τα γατάκια του θα πάνε σε καλά χέρια.
Το γατάκι πρέπει να μένει περίπου τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της ζωής του με τη μαμά του, για να αποκτήσει τα αντισώματα που θα του εξασφαλίσουν μια υγιή ζωή, και να κοινωνικοποιηθεί σωστά. Οι εβδομάδες αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη διάπλαση του χαρακτήρα του, οπότε θα πρέπει ο εκτροφέας να αφιερώσει πολύ χρόνο για να το συνηθίσει στην ανθρώπινη επαφή, τους θορύβους ενός σπιτικού και ίσως σε άλλα ζωάκια. Επίσης σε αυτή την περίοδο το γατάκι θα εμβολιαστεί, θα αποπαρασιτωθεί, θα εκδοθεί το πιστοποιητικό καθαροαιμίας του (pedigree),και ίσως σημανθεί ηλεκτρονικά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορείτε να επισκεφθείτε τα γατάκια ώστε να διαλέξετε ή να σας διαλέξει αυτό που σας ταιριάζει.
Ένας υπεύθυνος εκτροφέας θα χαρεί όπως προανέφερα να σας διαφωτίσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίσετε με το γατάκι σας στο μέλλον θα είναι πρόθυμος να σας ενημερώσει και να σας βοηθήσει. Ένα τηλέφωνο και η πληροφορία ότι έχει διαθέσιμα γατάκια δεν αρκεί. Οι εκτροφείς που είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιον όμιλο συνήθως πληρούν κάποιες προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την υγεία των μικρών και των γονέων. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε κατά πόσον οι «γραμμές» του εκτροφείου, δηλαδή οι γενιές των ζώων αναπαραγωγής, ανανεώνονται. Είναι καλό να μην αναπαράγονται συγγενικές γάτες μεταξύ τους, γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων κληρονομικής φύσης. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη συγκεκριμένη φυλή και την εμφάνισή τους σε προγόνους του μικρού που σας ενδιαφέρει.
Επίσης έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι οι περισσότεροι εκτροφείς υποχρεώνουν τους νέους ιδιοκτήτες να υπογράφουν συμβόλαιο πριν αποκτήσουν κάποιο γατάκι τους. Μπορείτε να συζητήσετε με τον εκτροφέα τις προϋποθέσεις που θέτει για να κάνετε κάποιο μικρό του μέλος της οικογένειάς σας πριν αποφασίσετε, καθώς κάποιες από αυτές ίσως να μη σας βρίσκουν σύμφωνο. Οι περισσότεροι εκτροφείς δε στέλνουν γατάκια ασυνόδευτα, και σε άτομα που γνωρίζουν μόνο μέσω διαδικτύου. Καλό θα ήταν επίσης το γατάκι να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό υγείας όχι παλαιότερο της μιας εβδομάδας από την παλαβή και άφιξή του στο νέο του σπίτι. Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη διατροφή του, τη φροντίδα του, και τις συνήθειές του, ώστε μα προετοιμαστείτε κατάλληλα.
Αν μετά από όλα αυτά είστε σύμφωνοι και ο εκτροφέας σας «εγκρίνει»,ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τον νέο σας σύντροφο στη ζωή σας!