top of page

Γεννήτορες

Οι γάτες εκτροφής που θα διαλέξετε θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος εκτροφής σας, οπότε θα θέλετε να διαλέξετε όσο το δυνατόν καλύτερους εκπροσώπους της φυλής. Αλλά που μπορείτε να τους βρείτε; Και πως μπορείτε να τους ξεχωρίσετε;
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζώο που να πληροί τις προδιαγραφές. Δεν είναι όλες οι γατούλες που ανήκουν σε κάποια φυλή ιδανικές για αναπαραγωγή. Για αυτό το λόγο, οι εκτροφείς ξεχωρίζουν ποια γατάκια από κάθε γέννα είναι pet,ποια breed, και ποια show quality. Τα πρώτα γατάκια δίνονται με την προϋπόθεση να στειρωθούν, και συνήθως σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή από ότι τα breed ή show. Οι λόγοι ποικίλλουν: μπορεί το γατάκι να έχει κάποιο αισθητικό «ψεγάδι», που φυσικά δεν το κάνει κατώτερο από τα αδερφάκια του, ή λιγότερο όμορφο, αλλά το αποκλείει από την αναπαραγωγή, ώστε να μην επηρεάσει το πρότυπο της φυλής, μεταφέροντας το «λάθος» χαρακτηριστικό του στους απογόνους του. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένα γατάκι ιερής Βιρμανίας με ένα «λεκέ» στο λευκό του καλτσάκι, ή ένα γατάκι Σιάμ με ελαφρώς αλλήθωρα μάτια. Πολλές φορές όμως, το γατάκι δεν επιτρέπεται να εκτραφεί για λόγους υγείας. Μπορεί να είναι ελλιποβαρές, να μεταφέρει γονίδιο κληρονομικά μεταδιδόμενης ασθένειας, ή η σωματοδομή του να μην του επιτρέπει να γεννήσει με ασφάλεια, αν είναι θηλυκό. Μια φυλή με αρκετά προβλήματα στις γέννες είναι η περσική, καθώς ένα μικρόσωμο θηλυκό πολλές φορές δε μπορεί να γεννήσει τα μικρά του λόγω κεφαλιού. Εννοείται ότι η γατούλα θα πρέπει να έχει όλα της τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας και να έχετε τα χαρτιά ηλεκτρονικής της σήμανσης. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, αν το γατάκι σας σας δόθηκε ως γατούλα συντροφιάς, και δεν είναι ήδη στειρωμένο, δεν θα πρέπει να το αναπαράγετε.
Μια καλή αρχή ώστε να βρείτε την ιδανική γάτα εκτροφής,είναι να βρείτε έναν καλό εκτροφέα. Αλλά και πάλι προκύπτουν τα παραπάνω ερωτήματα:που μπορείτε να τον βρείτε και πως μπορείτε να τον ξεχωρίσετε;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ένας πολύ καλός εκτροφέας για κάποιον, μπορεί να μην είναι καλός για κάποιον άλλο. Αλλά όταν γνωρίσετε τον ιδανικό για εσάς εκτροφέα, θα το καταλάβετε. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο ώστε να τον γνωρίσετε. Επισκεφθείτε τον μερικές φορές, και μιλήστε μαζί του. Το τι πιστεύει για τις εξετάσεις,οι ιδέες και οι πρακτικές του όσον αφορά την εκτροφή, ο τρόπος που φέρεται στις γάτες του,το περιβάλλον στο οποίο ζουν,όλα είναι σημαντικά. Πως αισθάνεται σχετικά με την απόφασή σας να εντάξετε ένα από τα γατάκια του στο πρόγραμμα εκτροφής σας; Λάβετε υπόψη ότι πολλοί εκτροφείς δεν δίνουν γατάκια τους σε αρχάριους,ή εκτροφείς που δε γνωρίζουν. Αν υπάρχει άνεση κι εμπιστοσύνη μεταξύ σας, έχετε κάνει μια καλή αρχή. Δε χρειάζεται φυσικά να τον αισθάνεστε σαν την αδελφή ψυχή σας, αλλά αν συμφωνείτε στα σημαντικότερα σημεία, θα υπάρχει καλή επικοινωνία. Ζητήστε ένα αντίγραφο του συμβολαίου ώστε να έχετε την ευκαιρία να το μελετήσετε σε βάθος στο σπίτι σας. Στην επόμενη επίσκεψη μπορείτε να συζητήσετε μαζί του τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με τους όρους του.
Μπορείτε επίσης να πάρετε τη γνώμη άλλων εκτροφέων σχετικά με τον εκτροφέα που σας ενδιαφέρει. Μη βασίζεστε σε προσωπικές έριδες,και προσπαθήστε να έχετε μια γενική εικόνα,κρατώντας τα κοινά σημεία που όλοι αναφέρουν. Μην αισθανθείτε προσβεβλημένος αν μάθετε ότι υπήρξαν ερωτήσεις κι από εκείνον σχετικά με εσάς,είναι λογικό να θέλει να κάνει κι αυτός την έρευνά του,ώστε να είναι σίγουρος ότι το γατάκι του θα υιοθετηθεί από κάποιον που θέλει να ασχοληθεί συνειδητά και με υπευθυνότητα με την εκτροφή.
Επιτέλους βρήκατε τον ιδανικό εκτροφέα και τώρα μένει να διαλέξετε το γατάκι που θέλετε.Ποιο όμως είναι το καλύτερο για εσάς;Αρχικά,μελετήστε τις γάτες του εκτροφείου και προσδιορίστε από ποιο ζευγάρωμα θα θέλατε ένα μικρό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάρετε σίγουρα το γατάκι που θέλετε,καθώς ο εκτροφέας έχει τα δικά του σχέδια,ανεξάρτητα από τα δικά σας,κι ακόμα κι αν επιδιώξει το ζευγάρωμα που σας ενδιαφέρει,μπορεί το γατάκι που ψάχνετε να μην είναι μέσα σε αυτά που θα γεννηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως,βοηθά να έχετε στο μυαλό σας κάποιες προϋποθέσεις ώστε να γνωρίζετε κι εσείς κι εκείνος τι ακριβώς ψάχνετε.Η επιλογή μπορεί να βασίζεται σε διάφορα κριτήρια. Εξαρτάται εκτός από το ατομικό σας γούστο,κι από τη φυλή με την οποία έχετε επιλέξει να ασχοληθείτε. Για παράδειγμα,αν έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε με Μέην Κουν ή Νορβηγικού Δάσους,ίσως θέλετε να αποκτήσετε ένα γατάκι συγκεκριμένου χρώματος, ενώ αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη Μπλε Ρωσική,το χρώμα δεν αποτελεί κριτήριο. Ένα γενικό κριτήριο,που εφαρμόζεται σε όλες τις φυλές, είναι τα χαρακτηριστικά και η συγγένεια. Θα πρέπει να ψάχνετε ένα αρσενικό που να συμπληρώνει τα χαρακτηριστικά της βασίλισσάς σας,και αντίστροφα,ώστε τα μικρά τους να έρχονται πιο κοντά στις προδιαγραφές της φυλής. Επίσης,πρέπει να αποφύγετε να αποκτήσετε ζευγάρι με πολλούς κοινούς συγγενείς,καθώς πολλοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην ενδογαμία. Τέλος,μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Αν όλα πάνε καλά,αυτό το γατάκι θα είναι η βάση του εκτροφείου σας. Οπότε αξίζει να περιμένετε όσο χρειαστεί για να βρείτε το κατάλληλο,και να μελετήσετε καλύτερα τη φυλή,ώστε να είστε έτοιμοι όταν θα έρθει.

bottom of page