top of page

Γραμμές

Η γνώση του γενεαλογικού δέντρου συχνά υποτιμάται από τους νέους εκτροφείς,που χρειάζονται αρκετό καιρό ώστε να κατανοήσουν τι πρέπει να ψάχνουν σε κάθε γενεαλογικό δέντρο και να αναγνωρίζουν τις λεγόμενες «γραμμές».Συχνά ανακαλύπτουν ότι η γάτα που απέκτησαν ως βάση του εκτροφείου τους αργότερα δεν τους καλύπτει όσον αφορά το γενεαλογικό δέντρο.Για παράδειγμα,μπορεί οι πρόγονοί της να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά ζευγαρώματα και να είναι δύσκολο να της βρουν ταίρι.Επίσης μπορεί οι πρόγονοί της να έχουν κληροδοτήσει στους απογόνους τους μη αποδεκτά χαρακτηριστικά,ή κληρονομικές ασθένειες. Πολλοί δε γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν σε ένα γενεαλογικό δέντρο.Το γεγονός ότι μια γάτα έχει pedigree δε σημαίνει πάντα ότι αυτή η γάτα είναι καθαρόαιμη,καθώς σε κάποιες φυλές οι διασταυρώσεις με άλλες φυλές ώστε να διευρυνθεί το γενετικό υλικό τους,είναι ακόμα αποδεκτές.Για κάποιες άλλες επιτρέπονται ζευγαρώματα με επιβήτορες που μοιάζουν πολύ με τις καθαρόαιμες γάτες της φυλής,αλλά δεν έχουν pedigree,για τον ίδιο λόγο.Παρόλη την ύπαρξη πολύ αυστηρών κανόνων όσον αφορά ποιες διασταυρώσεις είναι επιτρεπτές και ποιες όχι,υπήρξαν στο παρελθόν κάποιες που έγιναν άναρχα,με αρνητικά αποτελέσματα για τη φυλή,όπως τη μετάδοση του γονιδίου Ιμαλαΐων στα Μέην Κουν.
Πως μπορείτε να ελέγξετε αν το pedigree της γάτας σας είναι σωστό; Κάποιοι ευρωπαϊκοί όμιλοι σημειώνουν στο pedigree τον κωδικό EMS για κάθε γάτα.Για παράδειγμα,ο κωδικός EMS για τις Νορβηγικού Δάσους είναι «NFO»,για τις Ιερής Βιρμανίας «SBI» και για τις Μέην Κουν «MCO». Αν πάνω στο pedigree αναφέρεται κωδικός «XSH» ή «XLH» σημαίνει ότι η γάτα δεν είναι καθαρόαιμη,καθώς ο πρώτος κωδικός αναφέρεται στις κοινές κοντότριχες και ο δεύτερος στος κοινές μακρύτριχες γάτες. Μπορεί επίσης να βρείτε κάποια σημείωση όπως “exp.1e generation” όπου το «exp.» σημαίνει πειραματικό,οπότε και πάλι δεν έχετε να κάνετε με μια καθαρόαιμη γάτα.
Ακόμα κι αν δε γνωρίζετε τι σημαίνουν όλοι οι κωδικοί,μπορείτε να απευθυνθείτε στον όμιλο που εξέδωσε το Pedigree ώστε να σας λύσουν τις απορίες σας.Υπάρχουν επίσης πολλά sites που παρέχουν εξηγήσεις όσον αφορά τους κωδικούς και τους χρωματισμούς.Μη θεωρείτε δεδομένο ότι ένα pedigree είναι ένδειξη ποιότητας ή διαφάνειας,ούτε όσον αφορά τη γάτα,ούτε όσον αφορά τον εκτροφέα της.Κάντε την έρευνά σας,πηγαίνετε πίσω όσο περισσότερες γενιές μπορείτε,και να θυμάστε ότι ένα Pedigree δεν αποτελεί εγγύηση.Τέλος,από το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το ποσοστό ενδογαμίας στη γραμμή της. Καλό θα ήταν να ελέγξετε πέρα από τις 4-5 γενιές που αναφέρονται στο pedigree,και να εντοπίσετε γάτες που εμφανίζονται αρκετές φορές στο γενεαλογικό της δέντρο.Υπάρχουν επίσης προγράμματα που υπολογίζουν το ποσοστό ενδογαμίας σε κάθε γραμμή.
Έχετε απορίες σχετικά με τα χρώματα των μικρών που θα προκύψουν ή θέλετε να μάθετε τι χρώμα αρσενικό πρέπει να διαλέξετε για να έχετε συγκεκριμένο χρώμα μικρών; Θα πρέπει να μελετήσετε το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας,και να εντοπίσετε τι χρωματικούς συνδυασμούς «κουβαλά»,όπως και η γάτα που θα τη ζευγαρώσετε. Κάποια χρώματα είναι πιο εύκολο και πιθανό να εμφανιστούν, κάποια άλλα απαιτούν την ύπαρξη χρωμοσώματος που περιέχει το συγκεκριμένο χρώμα και από τους δύο γονείς. Οπότε θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιες βασικές αρχές γενετικής αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα.

bottom of page