Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών
Felis Greece
Γατάκια ράτσας:Γιατί κοστίζουν τόσο;
Συχνά βλέπετε αγγελίες σε εφημερίδες, περιοδικά, ή σε διάφορες ιστοσελίδες, που «διαφημίζουν» «Διαθέσιμα γατάκια 2 μηνών,μόνο 200 ευρώ!». Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, και στην πραγματικότητα είναι όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό…Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί είναι πρακτικά αδύνατο ένα γατάκι που ανήκει σε κάποια φυλή να έχει τέτοιο αντίτιμο υιοθεσίας.
Όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την εκτροφή, συνήθως έχει «μαγευτεί» από ένα γατάκι συγκεκριμένης φυλής που απέκτησε ως κατοικίδιο.Ένας υπεύθυνος εκτροφέας θα φροντίσει να ενημερωθεί όσο καλύτερα γίνεται για τη φυλή,το χαρακτήρα της,τη μορφολογία της,την υγεία της και φυσικά για την εκτροφή.Είναι πολύ διαφορετικό να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο γατάκι, από το να εκτρέφει.Υπάρχουν πολλά σεμινάρια τα οποία μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει πάνω σε τέτοια θέματα,τα οποία απαιτούν φυσικά χρόνο και χρήμα.Θέλουμε όμως να είμαστε όσο περισσότερο προετοιμασμένοι γίνεται,ώστε να «υπηρετήσουμε» τη φυλή που μας μάγεψε όσο καλύτερα γίνεται!
Παρακολουθήσαμε τα σεμινάριά μας,βρήκαμε το όνομα του εκτροφείου μας,τον όμιλο που μας εκφράζει καλύτερα,και στέλνουμε τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εγγραφούμε.Οι περισσότεροι όμιλοι χρεώνουν ετήσια συνδρομή,και κάποιο ποσό για την κατοχύρωση του εκτροφείου στα επίσημα αρχεία.Οι περισσότεροι εκτροφείς διατηρούν κάποια ιστοσελίδα –με το ανάλογο κόστος κατασκευής και συντήρησης- στην οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει πληροφορίες για τις γάτες και τα γατάκια τους. Έχουμε όμως πλέον όνομα και αριθμό εκτροφείου, οπότε πάμε πρόσω ολοταχώς για την πρώτη μας γατούλα!
Το να αποκτήσει κανείς μία γάτα αναπαραγωγής από ένα αξιόπιστο εκτροφείο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.Από κάθε γέννα μόνο κάποια γατάκια υιοθετούνται ως εκτροφής,και φυσικά το αντίτιμο υιοθεσίας τους είναι πολύ πιο υψηλό από ότι αυτό ενός κατοικιδίου.Συνήθως το αντίτιμο για ένα θηλυκό γατάκι εκτροφής από αξιόπιστο εκτροφείο κυμαίνεται σε 800 ευρώ,αλλά υπάρχουν γραμμές με περιζήτητους προγόνους που φτάνουν και τις 2000 ευρώ!Τα αρσενικά γατάκια εκτροφής συνήθως κοστίζουν λίγο παραπάνω,αλλά παίρνετε μια ιδέα. Πολλές φορές εκτροφείς υιοθετούν γατάκια από εκτροφεία του εξωτερικού, για να διευρύνουν τη γενετική βάση της φυλής, οπότε στο αντίτιμο υιοθεσίας έρχονται να προστεθούν τα έξοδα του ταξιδιού,του ξενοδοχείου,κτλ. Αν όλα πάνε καλά και το γατάκι έρθει στα χέρια του,χρειάζεται επίσης μια επίσκεψη στον κτηνίατρο,για να γίνει μια πρώτη εξέταση και ίσως κάποιες επιπλέον εξετάσεις ώστε να είναι σίγουρο ότι το γατάκι δε θα μεταδώσει τίποτε επικίνδυνο στις υπόλοιπες γάτες του εκτροφείου.Φυσικά καθόλη τη διάρκεια της ζωής του θα εμβολιάζεται τακτικά,θα αποπαρασιτώνεται,και θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ρουτίνας για να βεβαιωθεί ο ιδιοκτήτης ότι όλα πάνε καλά όσον αφορά την υγεία του. Περάσαμε κτηνιατρικό έλεγχο,όλα είναι μια χαρά,τώρα μένει να εγγραφεί η γατούλα μας στα επίσημα αρχεία του ομίλου μας,με το ανάλογο κόστος βέβαια.
Το θηλυκό μας γατάκι όμως δε θα ζευγαρώσει με τον εαυτό του όταν έρθει εκείνη η ώρα,οπότε η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για ένα αρσενικό γατάκι της ίδιας φυλής. Ένα μικρό εκτροφείο απαρτίζεται συνήθως από 3 θηλυκά και έναν αρσενικό,οπότε μπορείτε να κάνετε τα μαθηματικά.Καθώς το αρσενικό γατάκι μεγαλώνει,ωριμάζει,ίσως ψεκάζει, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορεί να είναι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του και να είναι μέλος της οικογένειας,αλλά και να μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία του με τα θηλυκά,ώστε να μη μένουν έγκυες συνεχώς.Σε αυτή την περίπτωση το κόστος της κατασκευής κυμαίνεται ανάλογα με το χώρο, τα υλικά κτλ. Όλοι αγαπάμε τις γάτες μας και θέλουμε να είναι ευτυχισμένες,γι’αυτό τους παρέχουμε παιχνίδια, γατόδεντρα, την καλύτερη τροφή, μόνο που στην περίπτωση ενός εκτροφείου η γατούλα δεν είναι μία ή δύο,και όταν υπάρχουν γατάκια, ο αριθμός των ζώων αυξάνεται κατακόρυφα,οπότε όλα τα έξοδα πολλαπλασιάζονται,όπως και οι φθορές στα «αναλώσιμα». Τροφή,ξηρά και νωπή,υψηλής ποιότητας, άμμος, βιταμίνες, αμμολεκάνες που πρέπει να αντικαθίστανται σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω φθοράς, αμπούλες για τα εξωπαράσιτα και χάπια για τα ενδοπαράσιτα,είναι μόνο μερικά από τα τακτικά έξοδα ενός εκτροφέα.
Σε πολλούς ομίλους είναι υποχρεωτικό μία γάτα να έχει αποκτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή (Champion) πριν αναπαραχθεί,ενώ κάποιοι εκτροφείς θεωρούν απαραίτητη τη γνώμη ενός κριτή σχετικά με τη μορφολογία της πριν την κάνουν μέρος του εκτροφικού τους προγράμματος.Αυτό φυσικά συνεπάγεται επιπλέον έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συμμετοχής στην έκθεση κτλ.
Αν όλα έχουν πάει καλά έως εδώ,έρχεται η ώρα για την πρώτη μας γέννα! Οι γονείς εξετάζονται για κληρονομικές και μεταδοτικές ασθένειες, για κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχει κατάλληλο εργαστήριο στην Ελλάδα και τα δείγματα στέλνονται στο εξωτερικό.Κάποιες πάλι,όπως ο υπέρηχος καρδιάς για συγγενείς καρδιοπάθειες που ταλανίζουν αρκετές φυλές,είναι αρκετά ακριβές, αυτό όμως δε μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια του εκτροφέα να εξασφαλίσει την υγεία των γατών του,αλλά και των μικρών που θα φέρουν στον κόσμο. Αν και οι δύο γονείς είναι υγιείς, ζευγαρώνουν, και...περιμένουμε. Φυσικά η μαμά τρώει ειδική τροφή,βιταμίνες,και συνήθως εξετάζεται με υπέρηχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές η γέννα δεν πηγαίνει όπως περιμέναμε,και η γατούλα χρειάζεται καισαρική, ενώ δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου λόγω επιπλοκών χάνεται και η μαμά και τα γατάκια,ή ο εκτροφέας πρέπει να μεγαλώσει τα γατάκια ο ίδιος. Εννοείται ότι πέρα από τα έξοδα της επέμβασης ή της περίθαλψης, ο πόνος, η στενοχώρια, η αγωνία και οι ώρες που περνά δίπλα στο ζώο του δεν μπορούν να πληρωθούν από κανέναν και τίποτα...
Ας πούμε ότι μαμά και γατάκια είναι μια χαρά, και μεγαλώνουν περίφημα! Το σπίτι έχει γεμίσει με παιχνίδια, γατόδεντρα, αμμολεκάνες και φυσικά αγάπη,ώστε τα μικρά μας να μεγαλώσουν με τα σωστά ερεθίσματα και να κοινωνικοποιηθούν σωστά. Ο εκτροφέας ασχολείται αρκετές ώρες της ημέρας μαζί τους,τα ζυγίζει,τα παρακολουθεί,ελέγχει για συμπτώματα ασθενειών, και φυσικά, παίζει μαζί τους, και...καθαρίζει.Αν έχετε ένα ή δυο κατοικίδια, ξέρετε τι συμπεριλαμβάνει η καθημερινή καθαριότητα. Φανταστείτε λοιπόν τι συμπεριλαμβάνει η καθαριότητα ενός σπίτιού με δύο ενήλικες γάτες (αν ο εκτροφέας έχει μόνο ένα ζευγάρι) και πέντε γατάκια, κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι είναι ανεμβολίαστα, και ότι μετά από τις πρώτες τους εβδομάδες τα επισκέπτονται διάφοροι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία,που μπορεί να μεταφέρουν οτιδήποτε από άποψη μικροβίων και ιών. Καλό καθάρισμα και απολύμανση λοιπόν,αλλά ποιος νοιάζεται όταν έχει υπέροχες χνουδωτές μπαλίτσες για να αγκαλιάζει; Ακόμη κι όταν πρέπει να λείψει από τη δουλειά του ή να χάσει τις διακοπές του επειδή κάποια γατούλα του γεννά ή πρέπει να ταϊζει τα μικρά με μπιμπερό, πρώτα από όλα έρχονται τα ζώα του.
Όταν τα μικρά γίνουν 8 εβδομάδων,είναι ώρα να κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στον κτηνίατρο, να αποπαρασιτωθούν εξωτερικά κι εσωτερικά, να κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο, το οποίο θα επαναλάβουν στις 12 εβδομάδες, όπως και τις αποπαρασιτώσεις τους, θα βάλουν το τσιπάκι τους,που είναι πλέον υποχρεωτικό από το νόμο,και λίγο αργότερα θα εμβολιαστούν κατά της λύσσας. Εννοείται ότι οι επισκέψεις στον κτηνίατρο,οι τροφές,η άμμος, και όλα τα υπόλοιπα υπολογίζονται επί πέντε,και για τρεις μήνες, ενώ εν τω μεταξύ μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί και κάποιο γατάκι ενδιάμεσα για διαφορετικό λόγο, για παράδειγμα λόγω κάποιας ίωσης, κάποιας λοίμωξης,κτλ. ή η μαμά του λόγω μαστίτιδας όταν τα γατάκια σταμάτησαν να θηλάζουν,λόγω πυομήτρας, ή κάποιας άλλης επιπλοκής.
Τα γατάκια μας μεγαλώνουν και πρέπει πλέον να εκδοθούν τα έγγραφά τους και ο γενεαλογικός τους χάρτης (pedigree). Στέλνουμε τα απαραίτητα έγγραφα στον όμιλο όπου ανήκουμε,πληρώνουμε το ανάλογο παράβολο,και αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, μισθώνουμε ένα δικηγόρο ώστε να μας συντάξει ένα συμβόλαιο υιοθεσίας με τους όρους που θεωρούμε απαραίτητους. Τα γατάκια μας περνούν μια τελευταία βόλτα από τον κτηνίατρο, για να πάρουν το πιστοποιητικό υγείας τους, και είναι έτοιμα να μετακομίσουν στα νέα τους σπίτια!
Τα παραπάνω ισχύουν σε έναν κόσμο όπου όλα είναι στρωμένα με ροδοπέταλα,και χνουδωτά γατάκια έρχονται στον κόσμο και κυνηγούν πεταλούδες.Δυστυχώς η ζωή ενός εκτροφέα δεν είναι εύκολη...Πολλές γάτες αναπτύσσουν πυομήτρα ή άλλα προβλήματα υγείας,και στειρώνονται πριν καν κάνουν την πρώτη τους γέννα, ή χάνουν τα μικρά και την ίδια τους τη ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες γάτες μεγαλώνοντας αναπτύσσουν προβλήματα συμπεριφοράς που τις κάνουν ακατάλληλες για μητέρες,και ο εκτροφέας αναγκάζεται να τις στειρώσει για το καλό των μικρών του και της φυλής. Προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας δεν αναπτύσσουν μόνο οι θηλυκές γάτες αλλά και οι αρσενικοί. Τις περισσότερες φορές δε μένουν ενεργοί για πολλά χρόνια, καθώς οι αστείρωτοι αρσενικοί ψεκάζουν, δεν τα πάνε καλά με τις υπόλοιπες γάτες του σπιτιού, χάνουν βάρος,και πρέπει να στειρωθούν σύντομα για το καλό της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής. Κάποια γατάκια μπορεί να γεννηθούν με κάποιο πρόβλημα υγείας και να μην υιοθετηθούν ποτέ, μένοντας μαζί με τον εκτροφέα για πάντα ως κατοικίδια, όπως συμβαίνει πολλές φορές και με γατάκια που επιστρέφονται σε μεγαλύτερη ηλικία γιατί οι νέες τους οικογένειες δε μπορούν να τα κρατήσουν πια.
Η κάθε θηλυκή γάτα επιτρέπεται να κάνει το πολύ τρεις γέννες σε τρία χρόνια,αν όλα κάνε κατ’ευχήν, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε και μόνοι σας τα έσοδα και τα έξοδα ενός εκτροφέα. Και μην ξεχνάτε όλα αυτά που δεν μπορεί να αγοράσει κανείς:το χρόνο, την κούραση, την έγνοια, την απογοήτευση όταν κάποια γάτα ή γατάκι φεύγει από τη ζωή, τη στενοχώρια του εκτροφέα όταν αποχωρίζεται τα πλάσματα που γεννήθηκαν στα χέρια του, και τη χαρά που παίρνετε όταν βλέπετε ένα γατάκι να έρχεται στην οικογένειά σας υγιές,σωστά κοινωνικοποιημένο και χαρούμενο.Διαβάζοντας τα παραπάνω,μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας ποιο αντίτιμο υιοθεσίας θα θεωρούσατε «λογικό» για ένα γατάκι που ανήκει σε κάποια φυλή,ώστε να μπορεί κάποιος να συνεχίσει να εκτρέφει. Μπορείτε επίσης να αντιληφθείτε ότι είναι πρακτικά αδύνατον ένας εκτροφέας να αποκομίσει σημαντικό κέρδος,όπως νομίζουν οι περισσότεροι,χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα ζωής και την υγεία των ζώων του (εξαντλητικά πολλές γέννες, κατώτερης ποιότητας τροφή, έλλειψη εξετάσεων και εμβολίων κτλ.).Αν λοιπόν αποκτήσατε γατάκι ράτσας με 200 ευρώ ή λιγότερα, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε τι συμπεριλαμβάνει αυτό το αντίτιμο,ή καλύτερα,τι ΔΕ συμπεριλαμβάνει, και αν αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε την υγεία του ζώου σας ή να ξοδέψετε τα χρήματα που γλιτώσατε,αργότερα,σε κτηνιατρικά έξοδα.