Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών
Felis Greece
Προβλήματα με την αμμοδόχο
Πιθανοί τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να αποφύγουμε προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την υγιεινή της γατούλας μας:
1. Πολλές γάτες δεν αισθάνονται άνετα με τις κλειστές αμμολεκάνες, οπότε καλό είναι είτε να τοποθετούμε ανοιχτές αμμολεκάνες, είτε να αφαιρούμε το πορτάκι σε περίπτωση που τους έχουμε αγοράσει μια κλειστή αμμολεκάνη. Αυτό θα τους δημιουργήσει αμέσως αίσθημα ασφάλειας και κατ' επέκταση θα νιώθουν άνετα να κάνουν την ανάγκη τους εντός & όχι εκτός.
2. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας να καθαρίζουμε την αμμολεκάνη της γατούλας μας τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Οι γάτες αποφεύγουν να επισκέπτονται μια λερωμένη αμμολεκάνη, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Οπότε, πρέπει απαραίτητα να τηρούμε σωστούς κανόνες υγιεινής, ωστέ να νιώθουν άνετα και εκείνες & εμείς.
3. Η αμμολεκάνη ή οι αμμολεκάνες που έχουμε στο σπίτι μας θα πρέπει να είναι -σε μέγεθος- τουλάχιστον 1.5 φορά το μήκος της μεγαλύτερης γάτας του σπιτιού μας. Μια μικρή αμμολεκάνη προκαλεί απίστευτο αίσθημα ανασφάλειας σε μία γάτα.
4. Η αμμολεκάνη ή οι αμμολεκάνες καλό θα είναι να τοποθετούνται σε ανοιχτά σημεία του σπιτιού και όχι σε κλειστά, προκειμένου η γάτα μας να μην συνδυάσει την ώρα της ανάγκης της με αίσθημα εγκλωβισμού (πχ : αποφεύγουμε να τοποθετούμε αμμολεκάνες σε μέρη όπως η ντουλάπα μας, ντουλάπια κτλ).
5. Να έχετε κατά νου ότι για κάθε γατούλα που έχουμε στο σπίτι μας αντιστοιχούν 2 αμμολεκάνες. Συνεπώς, οι αμμολεκάνες μας προσαρμόζονται βάσει του αριθμού των γατών που έχουμε στην οικία μας. (Αυτό δεν είναι απόλυτο ομως, καθότι εξαρτάται καθαρά και από τον χαρακτήρα της εκάστοτε γάτας).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Όταν βλέπουμε την γατούλα μας να κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης, παρότι έχουμε εφαρμόσει τις παραπάνω βασικές οδηγίες, καλό είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας, διοτί αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να προκαλείται από κάποιο θέμα υγείας της. Ο κτηνίατρος μας είναι ο πλέον αρμόδιος για να μας κατευθύνει κατάλληλα.
Επιμέλεια άρθρου,
Εύα Καψάλη