top of page

Υγιεινές και επιβλαβείς τροφές για τη γάτα

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί ποιες τροφές είναι υγιεινές για την γάτα σας και ποιες είναι βλαβερές για την υγεία της.  Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης είναι λογικό να θέλει να γνωρίζει τι είναι ωφέλιμο για το κατοικίδιό του και τι όχι. Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται τοξικές για τις γάτες μας, τροφές που προκαλούν άσχημα γαστρεντερολογικά προβλήματα, σοβαρά προβλήματα σε νεφρά και συκώτι, τροφές που προκαλούν μέχρι και εγκεφαλικές βλάβες.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναφέρουμε ποιες τροφές μπορούμε να δίνουμε στην γατούλα μας ελεύθερα και με ποιες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι η κατανάλωσή τους ενδέχεται να είναι επιζήμια για την γενικότερη υγεία της.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ :

  • Σπαράγγια

  • Μπανάνα

  • Μπιφτέκι

  • Μπρόκολο

  • Μπλε μύρτιλλο (blueberries)

  • Τυρί (σε μικρές ποσότητες)

  • Κοτόπουλο

  • Αγγούρι (Χωρίς τους σπόρους)

  • Αυγά

  • Ψάρι (σε μικρές ποσότητες)

  • Αρνί

  • Συκώτι

  • Βρώμη

  • Μπιζέλια

  • Κολοκύθα

  • Γλυκοπατάτες

  • Γαλοπούλα

  • Καρπούζι (χωρίς σπόρους)

  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

  • Κολοκύθι

  • Σπανάκι
     

 

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ :

  • Αλκοόλ

  • Καφεΐνη

  • Καραμέλες

  • Σοκολάτα

  • Γάλα καρύδας

  • Καφές

  • Μαγειρεμένα κόκκαλα

  • Λιπαρές γαρνιτούρες

  • Σκόρδο

  • Σταφύλια

  • Τσίχλες

  • Γάλα

  • Ξηροί καρποί

  • Κρεμμύδια

  • Σταφίδες

  • Καρποί

  • Μαγιά

  • Σκυλοτροφή

  • Τσάι

  • Ξυλιτόλη

  • Αβοκάντο
     

 

Η πρόληψη και η έγκαιρη γνώση μπορούν να μας σώσουν από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις, οπότε καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε πλήρως τον κτηνίατρό μας σχετικά με ανάλογα θέματα διατροφής, υγείας και γενικότερης διαβίωσης της γάτας μας.
Σε περίπτωση που η γάτα μας καταναλώσει κάποια εκ των προαναφερθέντων απαγορευμένων τροφών επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας και ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τον λόγο ή/και τους λόγους που οι αναγραφόμενες τροφές αποτελούν υγιεινές και βλαβερές επιλογές, αντίστοιχα.

Επιμέλεια άρθρου : Εύα Καψάλη

bottom of page