top of page

Γάτες:Μια απέραντη παλέτα!

Ραβδωτή (Tabby)


Το ραβδωτό σχέδιο συναντάται σε πολλές ράτσες, καθώς και σε πολλές ημίαιμες γάτες που προέρχονται από πολλαπλές διασταυρώσεις. Πιστεύεται ότι με τις ελεύθερες διασταυρώσεις, ο πληθυσμός τείνει να εμφανίζει χαρακτηριστικά mackerel tabby με πράσινα μάτια, ο οποίος είναι και ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός ραβδωτών ημίαιμων. Η ονομασία τους προέρχεται από μια περιοχή της Βαγδάτης, που παρήγαγε ένα τύπο ραβδωτού μεταξωτού υφάσματος που ομοιάζει στο σχέδιο αυτών των γατών.
Πολλές ραβδωτές γάτες έχουν ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο, που μοιάζει με το γράμμα «Μ». Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την προέλευση αυτού του μυστηριώδους σημαδιού. Κάποιοι αναφέρουν ότι είναι σημάδι της ευλογίας της Παρθένου Μαρίας, η οποία χάιδεψε ένα ραβδωτό γατάκι που προσέφερε ζεστασιά στον νεογέννητο Ιησού στη φάτνη. Άλλοι σχετίζονται με τον προφήτη Μωάμεθ, που διάλεξε να «ζωγραφίσει» στο μέτωπο της αγαπημένης του γάτας το αρχικό γράμμα του ονόματός του, όταν τον προειδοποίησε για έναν θανάσιμο κίνδυνο. Το γράμμα παραμένει μέχρι σήμερα στο μέτωπο των ραβδωτών για να μας θυμίζει ότι οι γάτες είναι ευλογημένες.
Στην πραγματικότητα, η Παναγία ονομαζόταν αλλιώς στα αραμαϊκά, κι όχι Μαρία, ενώ ο Μωάμεθ, καθότι άραβας, δε χρησιμοποιούσε το λατινικό αλφάβητο και το γράμμα «Μ».Το σημάδι τους στο μέτωπο εξηγείται πολύ εύκολα γενετικά, καθώς οφείλεται στο γονίδιο που προκαλεί τις ραβδώσεις και στο υπόλοιπο σώμα τους.

Υπάρχουν πέντε σχέδια:

Mackerel: Τα ραβδωτά με αυτό το σχέδιο έχουν λεπτές λωρίδες που κατεβαίνουν από τη ραχοκοκαλιά σαν ψαροκόκαλο, από το οποίο πήρε το όνομα και το σχέδιό τους. Πολλές ράτσες έχουν αυτό το σχέδιο, συμπαριλαμβάνομένης της Αμερικανικής κοντότριχης, και της Μέην Κουν.

Classic: Τα κλασσικά ραβδωτά έχουν πιο φαρδιές λωρίδες, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε κηλίδες ή «στρόβιλους» στα πλευρά. Σχέδιο το οποίο επίσης υπάρχει σε πολλές ράτσες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

 

Ticked: Κάθε τρίχα ενός ticked ραβδωτού είναι «διακοσμημένη» με εναλλασσόμενους τόνους ανοιχτών και σκούρων αποχρώσεων, που καταλήγουν σε σκούρα άκρη. Η ράτσα Αβησσυνίας είναι η πιο γνωστή ticked,αλλά κι άλλες ράτσες, όπως η Σιγκαπούρης έχουν αυτό το χρωματισμό.


 

 

 

 

Spotted: Οι ραβδωτές αυτής της κατηγορίας έχουν βούλες, ενώ λωρίδες διατρέχουν το πρόσωπο, τα πόδια και την ουρά. Τυπικά δείγματα spotted tabby αποτελούν οι ράτσες Ocicat, Αιγυπτιακή Μάου, και Βεγγάλης.

Patched: Αυτός ο πέμπτος τύπος συνδυάζει δύο σχέδια. Όλα τα θηλυκά αυτής της κατηγορίας μπορεί να έχουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω σχέδια, συνδυασμένο με κόκκινα «μπαλώματα».Πολλές ράτσες έχουν αυτό το χρωματισμό, συμπεριλαμβανομένης της Περσικής.

 


 

 

 

 

 

Το σχέδιο του ραβδωτού μπορούμε να το συναντήσουμε σχεδόν σε όλους τους συνδυασμούς βάσης και ραβδώσεων, όπως καφέ, χακί, πορτοκαλί, μπλε, κρεμ, μαύρο και ασημένιο.

Σκιασμένη (shaded) και καπνιστή (smoke)

Οι σκιασμένες και καπνιστές ποικιλίες (που αποκαλούνται συνήθως η ασημένια ομάδα) έχουν πιο σκούρα άκρη τρίχας, που καλύπτει ένα πιο απαλό χρώμα προς το βάθος, ή τη βάση της τρίχας. Αυτό δίνει στο τρίχωμα μια αντιθετική, λαμπερή όψη. Οι ποικιλίες αυτές συναντώνται σε πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου, του μπλε, του κόκκινου και του κρεμ, και σε σχέδια όπως το ραβδωτό ή αυτό της ταρταρούγας.
Η χρυσαφένια ομάδα είναι παρόμοια της ασημένιας, με τη διαφορά ότι το χρώμα της βάσης είναι πλούσιο κρεμ αντί για λευκό-ασημί. Χρυσαφένιες αποχρώσεις αυτής της κατηγορίας μπορούμε να συναντήσουμε σε ράτσες όπως η Περσική, όπου το μακρύ τρίχωμα δίνει σε αυτό το σχέδιο μια εξαιρετική όψη.

Υπάρχουν τρεις τύποι:

Τσιντσιλά: Έχουν το σχέδιο tipping στο μικρότερο βαθμό, αυτό σημαίνει ότι μόνο οι άκρες της τρίχας είναι χρωματισμένες, κι αυτό δίνει στο τρίχωμα μια χαρακτηριστική λάμψη σαν ρευστό ασήμι, ειδικά όταν το ζώο κινείται. Αυτό φαίνεται ειδικά στις περσικές τσιντσιλά, που το μήκος της τρίχας τους επιτρέπει να δούμε το χρωματισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Σκιασμένες(shaded): Η άκρη του τριχώματος είναι πιο έντονα χρωματισμένη, αλλά κάνει έντονη αντίθεση με το υπόστρωμα.Υπάρχει σε χρυσή και ασημένια απόχρωση.

 

 

Καπνιστή(smoke):Το τρίχωμα είναι έντονα χρωματισμένο, και μερικές φορές είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από αυτό μιας γάτας με συμπαγές χρώμα, καθώς η απόχρωση του υποστρώματος είναι ελάχιστα διαφοροποιημένη από την άκρη της τρίχας. Παρόλα αυτά, όταν η γάτα κινείται, το τρίχωμα χωρίζει και συνήθως φαίνεται το χρώμα της βάσης.Υπάρχει σε όλα τα χρώματα,με πιο γνωστό το μαύρο καπνιστό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page