top of page

Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

Παρότι οι περισσότερες γάτες δε χαίρονται να αφήνουν το χώρο τους,καθώς αυτό τους δημιουργεί ανασφάλεια και τις κάνει να νιώθουν ευάλωτες,με σωστή προετοιμασία και κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά τους,ένα ταξίδι με τη γάτα σας μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία.

Ξεκινήστε την προετοιμασία νωρίς- κι όταν λέμε νωρίς εννοούμε πολύ νωρίς,αν είναι δυνατόν από όταν η γάτα είναι... γατάκι. Οι μικρές σε ηλικία γάτες είναι πολύ δεκτικές σε νέα ερεθίσματα και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε νέες συνθήκες. Αν το γατάκι συνηθίσει από νωρίς τη μυρωδιά και την αίσθηση της γατοφόρου, τον ήχο του αυτοκινήτου και επιβραβευτεί μετά τη σύντομη μετακίνηση, θα μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολα ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας μεγαλώνοντας. Αν η γάτα σας δεν έχει συνηθίσει από μικρή ηλικία τις μετακινήσεις, αφήστε τη γατοφόρο ανοιχτή σε εμφανές σημείο του σπιτιού,με την αγαπημένη της κουβέρτα μέσα,ώστε να μπορεί να την περιεργαστεί με την ησυχία της, και δοκιμάστε να κάνετε μερικές μικρές βόλτες με το αμάξι ώστε να εξοικειωθεί σταδιακά.

Κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα:

  • Γατοφόρος: ποτέ μην ταξιδεύετε με τη γάτα ελεύθερη στο χώρο του αυτοκινήτου,απειλείται η ασφάλεια και των επιβατών αλλά και της ίδιας.Επιλέξτε μια γατοφόρο ανάλογη με το μέγεθος της γάτας σας,με επαρκείς αεραγωγούς,και φροντίστε να την ασφαλίσετε στο κάθισμα του αυτοκινήτου ώστε να μη μετακινείται.

 

  • Φαγητό και νερό: Πάρτε μαζί σας τη συνηθισμένη τροφή της γάτας σας και το νερό που έχει συνηθίσει να πίνει,ακόμη κι αν αυτό είναι της βρύσης. Η παραμικρή αλλαγή σε τροφή η νερό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εντερικό της σύστημα.

 

  • Παιχνίδια και άνεση: Πάρτε μαζί σας ένα-δυο από τα αγαπημένα παιχνίδια της γάτας σας και ένα κουβερτάκι με τη μυρωδιά του σπιτιού,για να νιώθει πιο άνετα στο ταξίδι αλλά και στο νέο χώρο.

 

  • Άμμος υγιεινής: Φυσικά δε μπορείτε να πάρετε παντού την αμμοδόχο της γάτας σας,αλλά φροντίστε είτε να πάρετε μαζί σας,είτε να αγοράσετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας,την άμμο που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί. Μην ξεχάσετε το ειδικό φτυαράκι και σακούλες.

 

Ακόμη κι αν συνηθίζετε να οδηγείτε πολλές ώρες χωρίς στάση,όταν ταξιδεύετε με γάτα θα πρέπει να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμά σας. Μια μικρή στάση για ξεμούδιασμα ανά δίωρο είναι ότι πρέπει. Αν βρίσκεστε σε ασφαλές περιβάλλον μπορείτε να αφήσετε τη γάτα εκτός γατοφόρου για μερικά λεπτά, όντας πάντα προσεκτικοί ώστε να μη σας ξεφύγει. Φυσικά δεν αφήνουμε ποτέ το αυτοκίνητο σταθμευμένο με τα παράθυρα κλειστά και το κατοικίδιό μας μέσα σε αυτό.

Αν η γάτα σας είναι ιδιαίτερα αγχώδης, μπορείτε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο χορήγησης κάποιων ήπιων ηρεμιστικών. Υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων, από χάπια για τη ναυτία,το στρες, μέχρι και σταγόνες ανθοϊαμάτων για πιο εύκολη προσαρμογή στο νέο χώρο. Καλό είναι να έχετε δοκιμάσει πριν το ταξίδι κάποιο από τα σκευάσματα,γιατί ο οργανισμός κάθε ζώου αντιδρά διαφορετικά.

Να θυμάστε πάντα ότι και για τη δική σας ασφάλεια και για την ασφάλεια του ζώου,η προσοχή σας πρέπει να είναι στραμμένη στο δρόμο.Αν ακούσετε ή δείτε κάτι στη γατοφόρο που σας θορυβήσει,σταματήστε σε κάποιο πάρκινγκ και ελέγξτε τη γάτα με ηρεμία και ψυχραιμία.

Προετοιμαστείτε,εξασκηθείτε,οπλιστείτε με καλή διάθεση και υπομονή και καλό σας ταξίδι με το χνουδωτό σας συνταξιδιώτη!

bottom of page