top of page

Τίτλοι εκθέσεων και πιστοποιητικά

Πολλοί θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν τα προθέματα στα ονόματα κάποιων γατών φυλής που έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις μορφολογίας, ή πως αποκτούνται οι τίτλοι από μια γάτα που έχει διακριθεί αρκετές φορές.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε γάτα φυλής κρίνεται όχι όσον αφορά την ομορφιά της, αλλά όσον αφορά το κατά πόσο πλησιάζει στο μορφολογικό πρότυπο της φυλής που αντιπροσωπεύει. Κάθε χαρακτηριστικό αντιστοιχεί σε κάποιους βαθμούς, οι οποίοι έχουν άθροισμα το 100. Το πρότυπο καθώς και τους βαθμούς κάθε χαρακτηριστικού κάθε φυλής μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της FIFe.

Ας ξεκινήσουμε με τις συντομογραφίες των πιστοποιητικών. Ένα γατάκι μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις αφού κλείσει τις πρώτες δεκαέξι εβδομάδες της ζωής του. Υπάρχουν δύο κατηγορίες για τα γατάκια: η κατηγορία Kitten,για γατάκια 4-7 μηνών και η κατηγορία Junior,για γατάκια 7-10 μηνών. Τα γατάκια δε μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά, γιατί αυτά πιστοποιούν χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τη γάτα στην απόκτηση τίτλων, και τα οποία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμη σε γατάκια κάτω των δέκα μηνών. Παρόλα αυτά, μπορεί να διακριθεί λαμβάνοντας βαθμολογία Excellent (τουλάχιστον 88 βαθμούς), Very Good (τουλάχιστον 76 βαθμούς) και Good (τουλάχιστον 61 βαθμούς). Αν υπάρχουν παραπάνω από ένα γατάκια που δικαιούνται Excellent, τότε θα πάρουν Ex1,Ex2 κι Ex3 ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν. Σε κάποιες χώρες είναι προαπαιτούμενο μια γάτα να έχει λάβει τουλάχιστον Ex1 σε κάποια έκθεση ώστε να επιτραπεί να συμμετέχει στην εκτροφή. Από εκεί και πέρα το γατάκι μπορεί να συγκεντρώσει τόσο υψηλή βαθμολογία ώστε να προταθεί και για Nomination, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Οι γάτες που συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας και είναι μεγαλύτερες από δέκα μηνών, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: ενεργές και στειρωμένες. Για κάθε πιστοποιητικό στην κατηγορία ενεργών γατών, υπάρχει και το αντίστοιχο στην κατηγορία των στειρωμένων. Κάθε γάτα μπορεί να πάρει ένα πιστοποιητικό σε κάθε έκθεση μορφολογίας που συμμετέχει, αν φυσικά πληροί τις προϋποθέσεις και συγκεντρώσει την ανάλογη βαθμολογία. Την πρώτη φορά που θα συμμετέχει σε έκθεση θα μπει στην Ανοιχτή Κατηγορία (Open Class). Το πρώτο πιστοποιητικό που μπορεί να λάβει μια γάτα άνω των δέκα μηνών είναι το CAC (Certificat d’Aptitude au Championnat de Beauté). Το αντίστοιχο πιστοποιητικό για μια στειρωμένη γάτα είναι το CAP (Certificat d’ Aptitude au Premium de Beauté). Για να πάρει μια γάτα CAC ή CAP πρέπει να συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον 93 βαθμούς. Το επόμενο πιστοποιητικό είναι το CACIB (Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté) και για τα στειρωμένα το CAPIB (Certificat d’Aptitude au Premium International de Beauté). Για να πάρει μια γάτα αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 95 βαθμούς.Στη συνέχεια διαγωνίζεται για CAGCIB (Certificat d’Aptitude au Grand Championnat International de Beauté),για τα στειρωμένα CAGPIG (Certificat d’Aptitude au Grand Premium International de Beauté), για το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον 96 βαθμούς, και τέλος ακολουθεί το CACS (Certificat d’Aptitude au Championnat Suprême de Beauté), CAPS για τα στειρωμένα (Certificat d’ Aptitude au Premium Suprême de Beauté),συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 97 βαθμούς.

Μία γάτα που έχει συγκεντρώσει αρκετά πιστοποιητικά, αποκτά τίτλους. Ο πρώτος τίτλος είναι αυτός του Πρωταθλητή (Champion) και για να τον αποκτήσει μια γάτα πρέπει να συγκεντρώσει τρία CAC από τρεις διαφορετικούς κριτές σε τρεις διαφορετικές εκθέσεις. Ο αντίστοιχος τίτλος για τα στειρωμένα είναι αυτός του Premier και μπορεί να αποκτηθεί ανάλογα με τρία CAP. Συνεχίζοντας τη «συλλογή» πιστοποιητικών μπορεί να ανέβει κατηγορία και τίτλο,όπως θα δείτε στον πίνακα παρακάτω.

Αν υπάρχουν περισσότερες από τρεις γάτες της ίδιας κατηγορίας και φυλής μπορεί να απονεμηθεί σε μία από αυτές Best In Variety (BIV). Αν πρόκειται για γατάκια, τότε θα πρέπει για να αποκτήσει ένα γατάκι αυτό το βραβείο να υπάρχουν περισσότερα από ένα γατάκια στην κατηγορία του, και να έχει πάρει τουλάχιστον Ex1. Αν πρόκειται για ενήλικη γάτα, θα πρέπει να έχει πάρει τουλάχιστον ένα CAC.

Αφού ο κάθε κριτής έχει τελειώσει με την Ανοιχτή Κατηγορία (Open Class) πρέπει να επιλέξει τις γάτες στις οποίες θα δώσει υποψηφιότητα (Nomination) για Best in Show. Αυτό σημαίνει ότι από κάθε κατηγορία που εξέτασαν, θα πρέπει να επιλέξουν ένα Καλύτερο Ενήλικο, ένα Καλύτερο Γατάκι κι ένα Καλύτερο Στειρωμένο. Μπορούν να επιλέξουν μόνο γάτες που συγκεντρώνουν βαθμολογία από 97 βαθμούς και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι μια γάτα που πήρε CAC δε σημαίνει απαραίτητα ότι προτάσσεται και για Nomination,μια και το CAC προϋποθέτει βαθμολογία 93 ενώ το Nomination 97 βαθμούς. Στις ίδιες κατηγορίες κρίνονται και οι γάτες σπιτιού, γάτες δηλαδή που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή. Κρίνονται με βάση τη γενική τους παρουσία, τη φροντίδα που έχουν λάβει, την προετοιμασία και φυσικά το χαρακτήρα τους. Ο κάθε κριτής επιτρέπεται να κρίνει μόνο την κατηγορία για την οποία έχει ειδικευθεί, οπότε σε μικρές εκθέσεις μορφολογίας συμμετέχουν κριτές που έχουν ειδικευθεί σε όλες τις κατηγορίες. Απαιτούνται πολλά χρόνια μελέτης,σεμιναρίων και πρακτικής για να γίνει κάποιος κριτής οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν αυτοί οι κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάχτυλα κριτές και να καταφέρει κάποιος να τους κλείσει για την έκθεση που θέλει.

Αρχικά επιλέγεται η καλύτερη γάτα κάθε κατηγορίας και στη συνέχεια οι καλύτεροι κάθε κατηγορίας συναγωνίζονται μεταξύ τους. Μπορεί επίσης να χωρίζονται και σε καλύτερο θηλυκό και καλύτερο αρσενικό ανά κατηγορία (κοντότριχα, ημιμακρύτριχα, μακρύτριχα).Στον τελικό ανακηρύσσεται η Καλύτερη Ενήλικη, το Καλύτερο Γατάκι και το Καλύτερο Στειρωμένο, ενώ σε κάποιες εκθέσεις διαγωνίζονται και αυτά μεταξύ τους και βγαίνει μία καλύτερη γάτα Best of Best.

Παρακάτω θα δείτε συνοπτικά όλα τα πιστοποιητικά, τους τίτλους και τις συντομογραφίες τους:

  • EX 1  (2,3…), VG,G

Γατάκια στην κατηγορία Kitten (4-7 μηνών): 

Τα γατάκια αυτής της ηλικίας δε διαγωνίζονται για πιστοποιητικά αλλά για Excellent 1, ίσως και για Best in Variety (BIV), Υποψηφιότητα (NOM) και Καλύτερο Γατάκι (BIS). 

  • EX 1 (2,3…), VG,G

Γατάκια στην κατηγορία Junior (7-10 μηνών): 

Τα γατάκια αυτής της ηλικίας δε διαγωνίζονται για πιστοποιητικά αλλά για Excellent 1, ίσως και για Best in Variety (BIV), Υποψηφιότητα (NOM) και Καλύτερο Γατάκι (BIS). 

  • CAC/CAP

Ανοιχτή Κατηγορία (Open Class)

Ενεργές ή στειρωμένες γάτες άνω των 10 μηνών 

Οι γάτες αυτής της κατηγορίας διαγωνίζονται για το πρώτο πιστοποιητικό,CAC για τις ενεργές και CAP για τις στειρωμένες. Για να πάρει το πιστοποιητικό της μια γάτα πρέπει να είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες της φυλής,της κατηγορίας,του φύλου και του χρώματός της και να συγκεντρώσει πάνω από 93 βαθμούς.

Αν μια γάτα συγκεντρώσει 3 CAC/CAP από τρεις διαφορετικές εκθέσεις και τρεις διαφορετικούς κριτές αποκτά τον τίτλο Champion/Premier.

 

  • CACIB/CAPIB

Ενεργές ή στειρωμένες γάτες που έχουν αποκτήσει τον τίτλο Champion ή Premier αντίστοιχα.

Οι γάτες αυτής της κατηγορίας διαγωνίζονται για CACIB ή CAPIB. Για να πάρει το πιστοποιητικό της μια γάτα πρέπει να είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες της φυλής, της κατηγορίας, του φύλου και του χρώματός της και να συγκεντρώσει πάνω από 95 βαθμούς.

Αν μια γάτα συγκεντρώσει 3 CACIB/CAPIB από τρεις διαφορετικές εκθέσεις, τρεις διαφορετικούς κριτές και τουλάχιστον δύο χώρες, αποκτά τον τίτλο International Champion/International Premier.  

  • CAGCIB/CAGPIB 

Ενεργές ή στειρωμένες γάτες που έχουν αποκτήσει τον τίτλο International Champion ή International Premier αντίστοιχα.

Οι γάτες αυτής της κατηγορίας διαγωνίζονται για CAGCIB ή CAGPIB. Για να πάρει το πιστοποιητικό της μια γάτα πρέπει να είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες της φυλής, της κατηγορίας, του φύλου και του χρώματός της και να συγκεντρώσει πάνω από 96 βαθμούς.

Αν μια γάτα συγκεντρώσει 6 CAGCIB/CAGPIB από έξι διαφορετικές εκθέσεις, τρεις διαφορετικούς κριτές και τουλάχιστον τρεις χώρες, αποκτά τον τίτλο Grand International Champion/Grand International Premier. Εναλλακτικά μπορεί να συγκεντρώσει 8 CAGCIB/CAGPIB από οκτώ διαφορετικές εκθέσεις, τέσσερις διαφορετικούς κριτές και τουλάχιστον δύο χώρες.

  • CACS/CAPS 

Ενεργές ή στειρωμένες γάτες που έχουν αποκτήσει τον τίτλο Grand International Champion ή Grand International Premier αντίστοιχα.

Οι γάτες αυτής της κατηγορίας διαγωνίζονται για CACS ή CAPS. Για να πάρει το πιστοποιητικό της μια γάτα πρέπει να είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες της φυλής, της κατηγορίας, του φύλου και του χρώματός της και να συγκεντρώσει πάνω από 97 βαθμούς.

Αν μια γάτα συγκεντρώσει 9 CACS/CAPS από εννιά διαφορετικές εκθέσεις, τρεις διαφορετικούς κριτές και τουλάχιστον τρεις χώρες, αποκτά τον τίτλο Supreme Champion/Supreme Premier. Εναλλακτικά μπορεί να συγκεντρώσει 11 CACS/CAPS από έντεκα διαφορετικές εκθέσεις, έξι διαφορετικούς κριτές και τουλάχιστον δύο χώρες.

 

 Επιπλέον βραβεία:

  • BIV

Καλύτερο της Κατηγορίας (Best in Variety): 

Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 γάτες ίδιου χρώματος, φυλής και να είναι είτε όλες ενεργές, είτε όλες στειρωμένες. Η καλύτερη θα πάρει το Best In Variety. Σε περίπτωση που υπάρχουν 3 αρσενικά, 3 θηλυκά και 3 γατάκια θα δοθεί ένα BIV για κάθε κατηγορία. 

  • NOM

Υποψηφιότητα (Nomination): 

Ο κριτής επιλέγει το καλύτερο αρσενικό,θηλυκό,γατάκι ηλικιας 6-10 μηνών και 3-6 μηνών από όλες τις φυλές που έχει κρίνει. Μετά την επιλογή η γάτες που διάλεξε θα συναγωνιστούν με τις γάτες που επέλεξαν οι άλλοι κριτές των ίδιων κατηγοριών.

  • BIS

Καλύτερο της Έκθεσης (Best in Show): 

Το καλύτερο αρσενικό και θηλυκό κάθε κατηγορίας θα συναγωνιστούν για τον τίτλο Best In Show. Η γάτα που θα χάσει παίρνει τον τίτλο Best Opposite Sex (BOB).

  • Best Of Best

Oι νικητές του Best In Show κάθε κατηγορίας θα διαγωνιστούν μεταξύ τους,και θα πάρουν τους τίτλους BOB1,BOB2 κτλ.


Οι συντομογραφίες των τίτλων:

 

CH = Champion

PR = Premier

IC = International Champion

IP = International Premier

GIC = Grand International Champion

GIP = Grand International Premier

SC = Supreme Champion

SP = Supreme Premier

Όπως βλέπετε για να πάρει μια γάτα κάποιον τίτλο πρέπει να συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις,στη χώρα της και στο εξωτερικό, με διαφορετικούς κριτές και αρκετό ανταγωνισμό. 

bottom of page